banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Mesepályázatot hirdetnek Méhes György emlékére

A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány és a Magyar Írószövetség csaknem egymillió forint összdíjazással Méhes György-mesepályázatot hirdet magyar gyermekirodalmi művek születésének ösztönzésére – tájékoztatott Simó Ágnes Tekla, az alapítvány titkára kedden.

A közlés szerint Méhes György (1916–2007) Kossuth-díjas alkotó jelentős meseírói tevékenysége, az egyetemes magyar művelődés és nemzettudat megtartó erejének kimunkálásában vállalt szerepe példaként szolgál a kortárs alkotóknak.

A pályázatra azon alkotók jelentkezhetnek, akik tagjai valamelyik anyaországi vagy határon túli reprezentatív írószervezetnek. Minden szerző egy művel, anonim módon pályázhat. A pályaműveket a Magyar Írószövetség egy munkatársa a kizárólag erre a célra létrehozott mehesgyorgypalyazat@gmail.com e-mail-címen keresztül fogadja.

A pályázóktól korábban nyomtatásban, internetes felületen még nem publikált műveket várnak április 30-ig. A szakmai zsűri május 25-ig bírálja el a benyújtott műveket. A nyerteseket június 9-én, ünnepi műsor keretében hirdetik ki.

A tájékoztatás szerint a pályázatra olyan művekkel lehet jelentkezni, amelyek megfelelnek a mese műfaji követelményeinek. A terjedelemnek minimum 5 ezer, maximum 10 ezer leütésnek kell lennie. A kiírásra olyan meséket várnak, amelyek foglalkoznak a ma gyermekeinek kérdéseivel, természetszeretetre és együttérzésre ösztönöznek vagy történelmi eseményt dolgoznak fel, továbbá a humor eszközrendszerét is sokrétűen használják.

A nyertes 500 ezer, a második helyezett mű alkotója 300 ezer, míg a harmadik 100 ezer forintos díjazásban részesül. A részletes kiírás a https://tinyurl.com/mesepalyazat oldalon olvasható.

A Méhes György (polgári nevén Nagy Elek) erdélyi író szellemiségének megőrzésére és a magyar irodalom támogatására létrehozott alapítványt tavaly Méhes György – Nagy Elek Alapítvány néven jegyezték be. Írói és polgári nevének szerepeltetésével az örökösök szeretnének tisztelegni előtte, mivel a kommunizmus idején 10 év publikálás után kötelezték írói nevének megváltoztatására, így vette fel tudós őse, Méhes György nevét. Újságíróként még Nagy Elek néven publikált, de az 1950-es évektől megjelenő szépirodalmi műveit már Méhes Györgyként jegyezte. 2002-ben az írót Kossuth-díjjal tüntették ki, a kitüntetéssel járó összeget díjalapként az erdélyi magyar irodalom rangos műveinek jutalmazására, valamint tehetségkutatásra ajánlotta fel.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?