Életműdíjat alapítottak Méhes György író emlékére

Új díjat alapított a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány, az életműdíjat évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélik oda – írta szerdai közleményében az alapítvány.

Az ötezer euróval járó Méhes György Életműdíjat az író születésnapjához, május 14-hez igazítva adják át – olvasható a közleményben. Felidézték, hogy a Kossuth-díjas Méhes György (1916–2007) örököseinek támogatásával az Erdélyi Magyar Írók Ligája már 2002 óta évente kiosztott két díjat. A háromezer euróval járó Méhes György-díjjal egy kiemelkedő szépirodalmi alkotást, és/vagy az erdélyi magyar irodalomért tett szolgálatot ismerték el. Az ezereurós Méhes György Debütdíjjal pedig a legtehetségesebbnek ítélt elsőkötetes erdélyi magyar szerzőt jutalmazták.

A díjakat idéntől a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány kezeli, továbbra is együttműködve az Erdélyi Magyar Írók Ligájával, egyúttal bővítve az együttműködő partnerek számát. A díjak odaítéléséről májusig az alapítvány kuratóriuma dönt a Magyar Írószövetség és az Erdélyi Magyar Írók Ligája ajánlása alapján. A 2023-as díjátadó gálát május 13-án Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezik.Méhes György (Nagy Elek) | Forrás: az emlékalapítvány Facebook-oldala

A Méhes György (polgári nevén Nagy Elek) erdélyi író szellemiségének megőrzésére és a magyar irodalom támogatására létrehozott alapítványt tavaly Méhes György – Nagy Elek Alapítvány néven jegyezték be. Írói és polgári nevének szerepeltetésével az örökösök szeretnének tisztelegni előtte, mivel a kommunizmus idején 10 év publikálás után kötelezték írói nevének megváltoztatására, így vette fel tudós őse, Méhes György nevét. Újságíróként még Nagy Elek néven publikált, de az 1950-es évektől megjelenő szépirodalmi műveit már Méhes Györgyként jegyezte – emlékeztetett az alapítvány.

Felidézték, hogy 2002-ben az írót Kossuth-díjjal tüntették ki, a kitüntetéssel járó összeget díjalapként az erdélyi magyar irodalom rangos műveinek jutalmazására, valamint tehetségkutatásra ajánlotta fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az alapítvány feladata elsődlegesen, de nem kizárólagosan a külhoni túli magyar kultúra, különösen az irodalom segítése, valamint a magyar kulturális, hagyományőrző programok, egyesületek, civil szervezetek, alapítványok támogatása. A Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal fogják segíteni a fiatal szerzőket és a fiatalság – különösen szépirodalmi – olvasási kedvének növelésére szolgáló programokat is támogatnak – tartalmazza a közlemény. Mint írták, idén kutatói ösztöndíjprogramot indítanak Méhes György életművének feldolgozására, valamint további irodalmi díjak, ösztöndíjak kiosztásának, könyvek és folyóiratok kiadásának, irodalmi táborok és egyéb programok megszervezésének támogatását tervezik.

Az alapítványt Méhes György örökösei, Nagy Elek és Sárkány-Nagy Erzsébet alapították. A kuratórium tagja Láng Gusztáv irodalomtörténész, Erős Kinga irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Koppány Zsolt író, Gál Attila kiadóvezető, irodalmi szerkesztő, valamint az örökösök közül Sárkány-Nagy Erzsébet, az író lánya és Nagy Levente, az író unokája, aki egyben a kuratórium elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?