Merész vállalkozás a folytatás reményével: elkezdődött a bukaresti magyar színházi fesztivál

Az ember tragédiájából készült temesvári Purcărete-rendezéssel indult szerdán az első bukaresti magyar színházi fesztivál, a Bukfeszt. A szervező Magyar Színházi Szövetség (MASZIN) képviselői sajtótájékoztatón mutatták be a rendezvényt, amelynek merész ötlete három évvel ezelőtt született.

A MASZIN Magyar Színházi Szövetség tagjai három évvel ezelőtt tervezték el, hogy magyar színházi fesztivált szerveznek Bukarestben, hogy egy reprezentatív merítést mutathassanak a szakmának és a bukaresti magyaroknak a tagszínházak repertoárjából. Kósa András László, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója üdvözölte, hogy megvalósulhatott a számára elsőre merésznek tűnő vállalás. Mint kifejtette: az intézet irodalommal, filmmel, képzőművészettel foglalkozik, de nagy költségvetésű színházi előadásokat nem áll módjukban a román fővárosba vinni. A Bukfeszt így hiánypótló, s bízik benne, hogy a MASZIN a folytatáson is gondolkodik, mondta Kósa. Mint hozzátette, ezzel a bukaresti magyar vonatkozású fesztiválpaletta is jelentősen bővült, hiszen van már Bukaresti Magyar Zenefesztivál, Bukaresti Magyar Filmhét és Bukaresti Magyar Dzsessznapok is – ezt egészíti ki a magyar színházművészet fővárosi ünnepe.Balról jobbra: Nagy Pál, Laczikó Enikő, Kósa András, Balázs Attila és Bessenyei-Gedő István

Laczikó Enikő, a fesztivál védnökségét elvállaló államtitkár, Románia Kormánya Etnikumközi Hivatalának vezetője elmondta: fontosnak tartja a magyar és román színházcsinálók közötti kommunikációt. „Az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy mindig van közönsége a magyar színházaknak Bukarestben. Jónak tartom a kezdeményezést, és bár idén sajnálatos módon a hivatal még nem tudott részt venni a fesztivál anyagi támogatásában, remélem, hogy az elkövetkezőkben mi is a támogatók között leszünk” – mondta az államtitkár. „Nem csak a helyi magyar közösségnek fontos ez a fesztivál, hanem a román közönség és a szakma felé is egy jó nyitás a sokszínű előadásokat felvonultató sorozat. Fontosnak tartom azt is, hogy a színházak feliratozzák az előadásaikat, mindenki számára elérhetővé téve a produkciókat” – fűzte hozzá.

A fesztivál nyitóelőadása Az ember tragédiája volt Silviu Purcărete rendezésében, ennek kapcsán Balázs Attila MASZIN-elnök, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója elmondta: nagy volt az érdeklődés, a közönség negyede a színházi szakmát és kritikát képviselte. Konzekvenciaként pedig levonta: folytatni kell a bukaresti magyar színházi fesztivál szervezését.

Nagy Pál, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója szervezés kulisszatitkairól beszélt: a kapcsolatépítésről és az erkölcsi mellett logisztikai támogatásról is, amelyet különböző szervezetek adtak a fesztivál létrehozásához. „A MASZIN útkereső fázisban van, lehet úgy döntünk, hogy ez nem az első, hanem a nulladik fesztivál, amit követően átbeszéljük a szervezési munkát, megkeressük az erős és gyenge pontjainkat” – mondta. A szervezésben nagy szerepe volt az emberi kapcsolatoknak, hiszen rövid idő állt rendelkezésre. Úgy gondolom, egy hosszabb szervezői munka több támogatót is eredményezhet. „A támogatások kapcsán kiemelném a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság segítségét, amivel Potápi Árpád János államtitkár és az általa vezetett intézmény mellénk állt. De szervezésre az önkormányzati fenntartású színházak saját költségvetésükből is bőven áldoztak, a nadrágszíjaikat megszorítva” – mutatott rá a MASZIN alelnöke.

Bessenyei Gedő István, a MASZIN ügyvezető elnöke és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának igazgatója az együttműködés, közös projektek fontosságáról beszélt. Szatmárnémetiben döntöttek 2016-ban a MASZIN alapításáról, a tagszínházak ilyen irányú együttműködésről, Akkor azonban még nem is álmodtak ekkora fesztivál szervezéséről. „A most megvalósuló fesztivál jó bizonyíték arra, hogy lehet szövetségben gondolkozni, akkor is, ha a színházi emberek és színházi műhelyek szeretik a saját arcélüket, sajátosságaikat megmutatni. Nagyon értékes fesztiválprogram állt össze, a szakma ismert személyiségeinek alkotásai mellett fiatal magyar színházi alkotók előadásait is láthatja a közönség. Silviu Purcărete vagy a román színházi világban ismert Vladimir Anton neve mellett ott van Botos Bálint vagy Györfi Csaba, vagy az erdélyi szcéna egyre fontosabb rendezőegyénisége, a szatmári társulat alkalmazott rendezője, Sardar Tagirovsky is” – mondta Bessenyei.

A művészeti igazgató hozzátette: fesztiválkínálat előadásainak minden esetben fontos, a mának szóló üzenete van, amelyeket az első naptól az utolsóig követve egy színes keresztmetszetet kaphat a közönség arról, hogy milyen munka folyik öt fontos erdélyi színházi műhelyben.

A Bukfeszt június 8. és 12. között zajlik a bukaresti belvárosi Odeon Színház nagytermében és stúdiójában, összesen kilenc előadást tűztek műsorra. Bővebb információ a fesztivál Facebook-oldalán olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?