„Mellbelőtte” a megtérés – istenes verseit mutatta be Székelyföldön Lackfi János

Hat erdélyi városba látogatott el Lackfi János költő, író, műfordító az elmúlt napokban. A szerző az istenes verseinek két gyűjteményes kötetét mutatta be egyedi stílusában. A körút csíkszeredai állomásán jártunk.

Teltháznyi lelkes közönség fogadta Csíkszeredában Lackfi Jánost, aki a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására érkezett a hargitai megyeszékhelyre. A népszerű szerző ezúttal a 2021-ben megjelent istenes versei gyűjteményét, a #Jóéjtpuszit, és annak folytatásaként idén kiadott #Jóéjtpuszi 2. címűt mutatta be. Az esemény egy hat állomásból álló erdélyi turné ötödik állomása volt, a sorozat csütörtökön Nagyváradon ér véget, ahol Lackfi János a Varadinum fesztivál vendége lesz.Lackfi János Csíkszeredában | Fotók: Kopacz H. Katalin

A csíkszeredai Városi Művelődési Házban megtartott író-olvasó találkozón „bemelegítésként”a szerző előbb korábban megjelent prózai írásaiból válogatott. Ezt köveően rátért az Istennel, istenhittel kapcsolatos szövegeire, amelyet az elmúlt évben és az idén megjelent kétkötetes kiadványban tett közzé.  

A személyes történetekkel tűzdelt előadásból kiderült, hogy Lackfi fontosnak tartotta megírni és közreadni a hitről, saját hitélményeiről és élményeiből született írásokat. Mint elmondta: születése után a megkeresztelését nagymamája „hisztizte ki”, mivel a szülők nem tartották ezt abban az időben elsődlegesnek. A hit, a vallás ugyan egész életében jelen volt valamilyen formában, ám eljött az az időpont, amikor „mellbelőtte” a megtérés.

„Isten kacsintó szmájlit küldött nekem keresztül az univerzumon” – fogalmazott a költő. Hozzátette, hogy nem „pecsétes papírt” kér és kap az Isten létezéséről, hanem egyszerűen „meghívta a szeretetébe”.

„Isten nem automatákat akart teremteni, hanem tépelődő, tévedő, újrakezdő lényeket, akikkel érdemes együtt játszani a legbonyolultabb stratégiai játékot. Gyufásdobozba gyömöszöli kedvünkért a kozmoszt, elkísér urológushoz és adóhivatalba, kemoterápiára és focimeccsre. Megmutathatjuk neki a kedvenc rétünket, melyet ő teremtett, mégis örül a hívásunknak, mint egy kölyök” – hangzott el.

Lackfi János Oláh Jánosként született Budapesten. Író, költő, tanár, szerkesztő és műfordító. „Hatvanegy könyvem jelent meg, fele felnőtteknek, fele gyerekeknek szól. Harmincnyolc kötetre való francia irodalmat fordítottam, több mint háromszáz szerzőtől. Megzenésített verseimből kilenc CD-nyi került kiadásra, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes, Gryllus Dániel, Lackfi Johanna, Lackfi Dorottya és mások előadásában. Tizenhét évig tanítottam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Csaknem húsz évig voltam a Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztője. Humoros identitásesszé-kötetem, a 2012-es Milyenek a magyarok? és a sorozat további három kötete együttesen mintegy nyolcvanezer példányban kelt el. Az első könyv megjelent angolul, bolgárul és vietnámiul is. Megtisztelő, hogy elnyertem többek közt a József Attila-, a Prima Primissima- és a Magyarország Babérkoszorúja-díjat. Zsámbékon élek feleségemmel, hat gyermekünk van és négy unokánk” – vallja magáról Lackfi János.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?