Megszűnik a román nyelvű National Geographic

Fizetésképtelenné vált a népszerű folyóiratot megjelentető kiadóvállalat.

Húsz év után megszűnik a National Geographic román nyelvű kiadása. Ezt Cătălin Gruia, a folyóirat főszerkesztője jelentette be egy Facebook-bejegyzésben. A főszerkesztő nem tért ki rá, hogy mi az oka a magazin megszűnésének, azonban köztudomású, hogy a kiadóját a közelmúltban fizetésképtelenné nyilvánította a bíróság.

A National Geographic román nyelvű változata első ízben 2003-ban jelent meg. A folyóiratot kezdetben a Sanoma Hearst adta ki, majd 2013-ban átvette a német Burda tulajdonában levő City Publishing kft. A kiadóvállalat olyan nemzetközi folyóiratokat jelentetett meg Romániában mint a Cosmopolitan, a Men’s Health, a Marie Claire, a Harper’s Bazaar és a TopGear.Húsz évet ért meg a kiadvány | Fotó: Facebook/national Geograhic Magazine

A tiszteletet parancsoló portfólió ellenére a cégnek nem ment túl jól a romániai piacon, a 2011 és 2020 közti időszakban egyetlen évet sikerült nyereséggel zárnia. A City Publishing látványos leépülése 2018-ban kezdődött. 2017-ben még 118 alkalmazottja, 72,9 millió lejes árbevétele és 16,6 milliós nyeresége volt, egy év alatt azonban dolgozóinak száma 86-ra, bevételei pedig 58,6 millióra csökkentek, amihez 4,6 milliós deficit társult.

2020-ban a kiadónál már csak 38-an dolgoztak, az árbevétele 21,5 millió lej volt, a vesztesége pedig meghaladta a 4 millió lejt.

Az Amerikai Földrajzi Társaság által kiadott National Geographic a világ legnagyobb példányszámú tudományos, kulturális folyóirata. Az első száma 1888-ban jelent meg. Napjainkban már harmincnál több nyelven adják ki, havonta 50 millió olvasóhoz jut el. Erdélyben árusítják a National Geographic magyar nyelvű kiadását is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?