Egy év alatt 150 ezer vállalkozás csődjét okozhatja a járvány miatti válság

A két első nyári hónapban kb. 45 százalékkal több cég nyilvánította magát fizetésképtelennek, mint tavaly. Egyes becslések szerint egy év alatt 150 ezer gazdasági társaság csődjét okozhatja a válság.

Tizenhat százalékkal kevesebb vállalkozás vált fizetésképtelenné idén, április és július között, mint az elmúlt év azonos időszakában. Bár elsőre ez pozitívumnak tűnik, az adatok hónapos bontásából arra lehet következtetni, hogy mindez a kormány válságkezelő intézkedéseinek tudható be, s az elkövetkező időszakban a helyzet rohamos romlása várható.

A cégbíróság adatai szerint áprilisban mindössze 72 cég vált fizetésképtelenné, hozzávetőleg 85 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Májusban 55 százalékkal volt alacsonyabb azon gazdasági társaságok száma, melyek nem tudtak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek, mint 2019-ben, 243, szemben a tavalyi 563-mal.

Ez a drasztikus különbség minden bizonnyal annak volt a következménye, hogy március 16-án a kormány szükségállapotot hirdetett, ugyanakkor átvállalta a cégek kényszerszabadságon levő alkalmazottai bérének a folyósítását, illetve halasztást adott az adók és járulékok befizetésére. Május 15-én aztán a szükségállapotot készenléti állapot váltotta fel, s jelentősen szűkült a kedvezményekre jogosult vállalatok köre.

Emiatt júniusban óriási mértékben megugrott a fizetésképtelen vállalkozások száma, az előző havinak közel háromszorosára nőtt, 719-re. Ez már lényegesen magasabb volt a tavaly júniusi szintnél, amikor 552 cég lett fizetésképtelen. Júliusban tovább romlott a helyzet, 810 cég nem tudott fizetni a beszállítóinak vagy folyósítani a munkatársai bérét, kb. 55 százalékkal több, mint tavaly.

A csődközeli helyzetbe között cégek között viszonylag nagyok és ismertek is vannak, mint az Erdélyben is több márkaboltot működtető divatáru-kiskereskedő Steilmann, illetve a 32 boltot számláló hálózatot működtető, pékárut forgalmazó Bake Expert.

Szakemberek arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban cégek tömege mehet csődbe. „A koronavírus járvány okozta gazdasági válság hatására egy év alatt 150 ezer cég mehet csődbe Romániában. Becslésünket az aktív vállalatok számának alakulására alapozzuk a 2008 és 2017 közötti időszakban” – nyilatkozta Kurt Weber, a Horváth&Partners Románia tanácsadó cég vezérigazgatója.

A legutóbbi gazdasági válság idején a csődök száma megduplázódott. 2008-ban még csak 57 500 vállalkozás dobta be a törölközőt, 2009-ben azonban már 114 500. Ha most is hasonló léptékű folyamat játszódik majd le, annak hatására 180 ezer munkahely szűnhet meg, vagyis a versenyszférában dolgozók 4 százaléka válik munkanélkülivé.

A fizetésképtelenség és a csőd jelenleg főleg a vendéglátóipari cégeket fenyegeti, de nehéz idők járnak a textilipari cégekre, valamint a cipőgyártókra és forgalmazókra is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?