Meghalt a magyarság nyelvész professzora, Grétsy László

Kilencvenegy éves korában hétfőn elhunyt az egyik legismertebb magyar nyelvész, Grétsy László.

Grétsy László 1932. február 13-án született. Gimnáziumi tanulmányait Pesterzsébeten végezte, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-történelem szakán diplomázott 1954-ben. Fiatalon még az irodalomtörténet foglalkoztatta, de az egyetem elvégzése után már a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében helyezkedett el. Kezdetben tudományos munkatárs, később főmunkatárs volt itt, majd 1971-ben kinevezték a magyar nyelvi osztály vezetőjévé, írja a Magyar Hang.

Fotó: MTI

Nyelvészettel foglalkozó kötetei már a hatvanas években jelentek meg, országszerte ismertté viszont Vágó Istvánnal közös televíziós műsora, az Álljunk meg egy szóra tette. A műsor népszerűsége a kilencvenes évek elején töretlen volt, az ötszázadik műsor pedig 1997-ben ment adásba. Grétsy televíziós pályafutása persze nem ezzel a műsorral kezdődött. Hamar a képernyő másik oldalán találta magát, 1960-ban már indult is a Családi félkör. Később olyanokban lehetett még vele találkozni, mint A nyelv világa, a Szójáték klub vagy a Szabálytalan nyelvtanóra.

A nyelvművelés jelensége ugyan megosztja a nyelvészeket, Grétsy viszont egyértelműen a szakma egyik legfontosabb alakjává vált, jelentőségét – joggal – nem kérdőjelezte meg senki, emelte ki a Magyar Hang. A gyakran kifejezetten bonyolult tudományágat úgy tudta megszerettetni szélesebb tömegekkel, hogy közben a szakmai igényességből sem volt hajlandó engedni. A remek pedagógiai érzékkel megáldott Grétsy így lett egy egész ország tanár ura. De őt magát is szakmája legnagyobbjai tanították.

Grétsy két évvel ezelőttig a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottsági tagja volt, onnan viszont méltatlan körülmények között kellett távoznia. Dolgozott az Édes Anyanyelvünk felelős szerkesztőjeként, de az Élet és Tudomány, illetve a Szabad Föld rovatvezetőjeként is.

A Magyar Örökség-díjat 2007-ben, a Prima Primissima-díjat 2012-ben kapta meg. Kossuth-díjat viszont, bár nyilvánvalóan kijárt volna neki, nem ítéltek oda neki – jegyzi meg a magyarországi portál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?