Magyar Nyelvőr Díjat kapott Bartos Erika, a Bogyó és Babóca írónője

Átadták a 2023-as Magyar Nyelvőr Díjakat a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) kedden, Budapesten. A rangos elismerést idén hárman vehették át, köztük Bartos Erika írónő is, akinek a tollából származik az elmúlt évek egyik legismertebb gyerekkönyv-sorozata, a Bogyó és Babóca.

A Magyar Nyelvőr Alapítvány rangos elismerését idén Haader Lea, az MTA Nyelvtudományi Intézet (ma: Nyelvtudományi Kutatóközpont) nyugalmazott tudományos főmunkatársa; Ádám Zita tanár, a felvidéki oktatásügy meghatározó személyisége és Bartos Erika író, meseíró, építészmérnök kapta – hozta nyilvánosságra az MTI.

Bartos Erika a díjátadón/ Fotó: Magyar Nyelvőr Alapítvány

„A magyar szavakat még soha annyian nem írták le, mint mostanában, de kérdéses, hogy a Zuckerberg-világ, a modern internet világa mennyire változtatja meg nyelvünket. Négy-ötszáz évente van ekkora váltakozás a kommunikáció világában, így most különösen fontos azok munkája, akik sokat tesznek a magyar nyelvért” – mondta a rendezvényen Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

A díjátadó fővédnöke kiemelte: a Magyar Nyelvőr Alapítvány célja, hogy a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat, törekvéseket támogassa, emellett erkölcsi és anyagi elismerésként évről évre Magyar Nyelvőr Díjjal jutalmazza az arra érdemes személyeket.

Fotó: Magyar Nyelvőr Alapítvány

Keszi István, az alapítvány alapítói jogainak képviselője közölte: megbecsülés illet mindazokat, akik munkájuk során a mindennapokban sokat tesznek a magyar nyelv megőrzéséért és fennmaradásáért. Megemlítette, hogy az ELTE oktatóival közösen idén megrendezte a legnagyobb magyarországi retorikaversenyt, emellett az alapítvány adományokat vitt a Felvidékre és Erdélybe, illetve részt vett az Eötvös-szónokverseny megrendezésében.

A közlemény szerint a Magyar Nyelvőr Díj díjazottjait három terület képviselői közül választotta ki a Magyar Nyelvőr Alapítvány kuratóriuma: a külhoni magyarok köréből, a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért.

Forrás: Bogyó és Babóca oldala

A Janikovszky Éva-díjas Bartos Erika magyar író, építészmérnök. Többek között a Bogyó és Babóca, valamint Anna, Peti és Gergő könyvsorozatok szerzője. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely a rendszerváltás óta az első magyar animációs mesesorozat. Pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik speciális szükségletű, vagy súlyos betegségben szenvedő gyermekekkel. Művei több nyelven megjelentek, meséinek egy része Braille nyomtatásban és jelnyelven is elérhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?