Meghalt Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművész, énekes

Hosszan tartó betegség után, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színművész, énekes – tudatta a család és Tompos Kátya menedzsmentje az MTI-vel.

„Mély fájdalommal tudatjuk veletek, hogy hosszan tartó betegség után Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima-díjas színésznő, énekesnő ma hajnalban elhunyt. Békésen távozott családja körében. Nagyon sokat jelentett számára, hogy betegsége hírére az ország egy emberként mozdult meg és fejezte ki támogatását valamilyen formában, ez a szeretet erőt adott neki és reménnyel töltötte ki utolsó heteit” – írták.

Forrás: Nemzeti Színház

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten. Édesanyja orosz származású. Gimnazista korában néhány évig Földessy Margit stúdiójába járt, 2001 és 2005 között a Színház és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán tanult. 2004-ben Edith Piaf Mylord című dalával megnyerte a színművészeti egyetem dalversenyét. Az egyetem elvégzése után 2005–2007-ben a József Attila Színház tagja volt, majd 2007–2008-ban a Bárka Színházban szerepelt. 2008 és 2018 között a Nemzeti Színház társulatát erősítette.

Énekes szerepei is különösen figyelemreméltók. Fellépett többek között Goran Bregoviccsal, a Budapest Klezmer Banddel, Hrutka Róberttel, valamint a Söndörgő zenekarral Indiában is. 2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze, amelyen angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven is énekelt.

Tompos Kátya több filmben is főszerepet játszott, látható volt a Valami Amerika 2-ben (2008), Poligamyban (2009), a Köntörfalakban (2010), Nőm, nejem, csajomban (2012), Coming outban (2013), Valami Amerika 3-ban (2018) vagy például a Most van most című filmben (2019).
Munkásságát 2005-ben Máthé Erzsi-díjjal ismerték el. 2007-ben a Bárka Színházban a legjobb színésznő közönségdíját nyerte el. 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal, 2010-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. 2014-ben Jászai Mari-díjat kapott. 2019-ben átvehette a Vidor fesztivál legjobb női szereplőjének díját a Varsói melódia címszerepéért.

Csupán pár hete derült ki a nyilvánosság számára, hogy Tompos Kátya súlyos betegségben szenved. A 41 éves színésznő a daganatos megbetegedések egyik ritka fajtájával küzdött, és a családjával, barátaival abban bíztak, hogy az immunterápia segíthet majd neki. A kezeléséhez viszont sok pénzre volt szükség, ezért fogtak össze a barátai és kollégái, hogy gyűjtsenek a számára.

Tompos Kátya betegségének hírére az ország egy emberként állt mellé: külföldi gyógykezelésének finanszírozására gyűjtést, jótékonysági aukciót, koncertet, gálaestet is szerveztek. Néhány napja összegyűlt a szükséges összeg, amelynek a sorsáról így később intézkednek – áll a közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?