Elhunyt Barkó György, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori vezető színésze

92 éves korában elhunyt Barkó György színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja – hozta nyilvánosságra a Pécsi Nemzeti Színház, melynek 1989 márciusától egészen nyugdíjazásáig tagja volt.

Barkó György 1931-ben született a Brassó megyei Pürkerecen. 1950-ben érettségizett a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumban, ugyanebben az évben sikeresen felvételizett Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetbe. 1954-től 1988-ig a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja volt, ahol számtalan jelentős szerepben ismerhette meg a közönség.

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház Facebook-oldala

1989-ben települt át Kolozsvárról Pécsre, az akkori színházigazgató Lengyel György invitálására. 1989 márciusától az 1995-ös nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, ahol több mint 800 előadásban játszott.

„A drámai karakter szerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg. Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte. Ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában” – olvasható a Pécsi Nemzeti Színház Facebook-oldalán.

Barkó György a postás szerepében Örkény István Tóték című drámájának bemutatóján

„»A színházra úgy kell tekinteni, mint a templomra. És úgy is kell viselkedni benne.« Ez a mondása mindannyiunk fülében élénken cseng, akik ismertük. Jó volt a közelében lenni, jó volt a kollégájának lenni. Kedvessége, szerény bölcsessége, józan gondolkodása, hatalmas szakmai tudása példaértékű volt. Isten nyugosztaljon drága Gyuri bácsi! Emlékedet szeretettel őrizzük” – írják egykori kollégái.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?