FRISSÍTVE: Elhunyt az iráni elnök a helikopter-balesetben, nem találtak túlélőt a roncsok között

Elhunyt Ebrahim Raiszi iráni elnök – jelentette be hétfőn egy magasrangú tisztviselő a Reutersnek. Tájékoztatása szerint megtalálták a vasárnap lezuhant helikopter egyik utasa sem élte túl a balesetet, az államfő és külügyminisztere, Hosszein Amir-Abdollahian is az életét veszítette.

Mint írtuk, az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter a szomszédos Azebajdzsánból utazott haza baráti látogatásról, amikor az időjárási körülmények miatt úgynevezett kemény kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk. Az Index.hu az állami televízió alapján arról számolt be, hogy a repülőgép egy hegycsúcsnak csapódott, a Reuters úgy tudja, hogy a légijármű teljesen kiégett a balesetben.

Fotó: Agerpres/EPA

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz, írta az MTI.

Raiszi halálhírét követően az arab államok elöljárói sorra fejezték ki részvétnyilvánításukat, ugyanakkor Michel Charles, az Európai Tanács elnöke, valamint az Oroszország teheráni nagykövettsége is részvétet nyilvánított a tragikus baleset okán.

Az AFP alapján az iráni kormány egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy mikor és hogyan búcsúztattják a 63 éves korában elhunyt államfőt. Tartottak egy rendkívüli ülést, amelyet követően közölték: „Az iráni nép dolgos és fáradhatatlan elnöke feláldozta az életét a nemzetért”, ugyanakkor azt is írták, hogy nem lesz fennakadás az ország irányítása terén.  

A konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba, mandátuma 2025-ig szólt.

Nemzeti gyász Iránban

Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah öt napig tártó nemzeti gyászt hirdetett, az alkotmány alapján pedig 50 napon után írhatják ki az elnökválasztást, magyarázta az iráni hírügynökség. Felfüggesztették ugyanakkor a kereskedést a teheráni értéktőzsdén is.

A helikopterszerencsétlenségnek összesen kilenc áldozata van. Elhunyt Mohammed Ali Al-Hashem ajatollah, Tabriz városának pénteki imádságának imámja, Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományának kormányzója, és az elnök védelmi egységének parancsnoka, Sardar Seyed Mehdi Mouszavi is. A BBC az iráni katasztrófavédelmi ügynökség vezetőjének, Mohammad Naminak a tájékoztatása alapján Ali Al-Hashem nem húnyt el azonnal, a baleset után még nagyjából egy órát élt és próbált segítséget kérni. „Nem volt szükség DNS-tesztre, hogy az utasokat azonosítsuk” – mondta Mohammad Nami.

A baleset körülményeit még vizsgálják, a helyszínen talált tetemeket elszállították.

Izrael: „nem mi voltunk”

A történtek nyomán Izrael egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője a Reutersnek leszögezte: „nem mi voltunk”, azaz hangsúlyozták, hogy országuknak nincs köze a helikopterbalesethez. Reakciójuk érthető, hiszen a közép-keleti térségben feszült a helyzet. A nemzetközi sajtó elemzései szerint az iráni elnök halála várhatóan nem változtatja meg az ország külpolitikáját, de növeli a bizonytalanságot, főleg amiatt, hogy Raiszit Ali Khamenei majdani utódjaként tartották számon.

Putyin: „igaz barátját” veszítette el Oroszország

A részvétet nyilvánító politikai vezetők közül kitűnik Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetőjének az X közösségi oldalon megosztott üzenete, amelyben úgy fogalmazott: reméli, hogy Irán hamarosan újra világi állam lesz, szabadsággal az iráni nép számára, az elnyomó és barbár iszlám mullah rezsim nélkül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor, táviratában úgy fogalmazott, hogy Ebrahim Raiszi „Oroszország igaz barátja volt”. Emlékeztetett rá, hogy több ízben találkozott hivatali partnerével, akinek örökre meg fogja „őrizni legfényesebb emlékét”. Raiszit kiváló politikusként jellemezte, aki egész életét a haza szolgálatának szentelte és joggal élvezett jelentős tekintélyt otthon és külföldön egyaránt, számolt be az MTI. „Oroszország igaz barátjaként felbecsülhetetlen értékű személyes hozzájárulást tett az országaink közötti jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséhez, és nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy azokat a stratégiai partnerség szintjére emelje” – fogalmazott Putyin.

(Cikkünk frissül...)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?