Megfejtették a Mona Lisa egyik titkát

Olasz kutatók kiderítették, hol van az arckép hátterében látható táj, írja a Guardian alapján a hvg.hu.

Leonardo da Vinci Mona Lisájának egy újabb titkát fejtették meg szakemberek, akik szerdán Rómában bejelentették: a kép hátterében látható tájon a toszkánai Laterina település mellett található etruszk-római Romito-híd látható.Fotó: Wikipedia

Az összehangolt kutatás eredményéről Silvano Vinceti történész, az olasz kulturális és környezeti örökség felmérésével foglalkozó bizottság elnöke számolt be. „Ma már csak egy ív maradt belőle, de 1501 és 1503 között nagyon forgalmas volt a híd, amit a firenzei állami levéltárban talált egyik dokumentum is igazol a Medici-család tulajdonában álló műalkotások állapotáról”, mondta.

Ebben az időben Leonardo az Arno völgyében tartózkodott, először Césare Borgia szolgálatában. A Romito-hídnak négy íve volt és két szikla között húzódott egy útvonalon, amely több kilométerrel lerövidítette az utat a toszkánai Arezzo, Fiesole és Firenze városok között – részletezte a történész.Az elmélet alátámasztására egy drónnal felvételeket készítettek és virtuálisan újraalkották a hidat. A szakértők történelmi dokumentumokat is bemutattak, amelyek azt hivatottak igazolni, hogy Leonardo da Vinci akkortájt gyakran megfordult Laterina térségében.

Korábban voltak elméletek arról, hogy a híd a Laterinához közeli Ponte Buriano vagy az észak-olaszországi Piacenza városában található Ponte Bobbio lehetett, ám a mostani kutatás megcáfolta ezeket. Simona Neri, Laterina polgármestere elmondta, hogy a bejelentés nagy izgalmat keltett az alig több mint 3500 lakosú városban. Szerinte meg kell védeniük, ami a hídból megmaradt, és az is céljuk, hogy kialakítsanak egy kerékpárutat a Ponte Romito megmaradt része mellett. Reméli, hogy a Mona Lisával való kapcsolat több turistát hoz majd a területre.

Az eredeti Mona Lisa, amelyen 1503-ban kezdett dolgozni az itáliai polihisztor, több mint 200 éve a párizsi Louvre-ban látható. A festményről úgy tartják, hogy Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségét ábrázolja.

Kapcsolódók

Kimaradt?