Kérdéses a 450 millió dollárért elkelt Leonardo eredetisége

Megoszlanak a szakértői vélemények a nemrég 450,3 millió dollárért elkelt, Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundival kapcsolatban: többen valószínűnek tartják, hogy a reneszánsz mester csak részben, vagy egyáltalán nem járult hozzá a festményhez, írja a The Guardian.

A Salvator Mundi (Világmegváltó) minden idők legdrágábban elkelt festménye, névtelen vásárló tulajdonába került a Christie's árverésén.A festmény „halott”, felülete élettelen, fényes, égő színű, mintha kisuvickolták volna, és annyiszor át van festve, hogy egyszerre mutat újnak és réginek, mondta a New York magazin kritikusa, Jerry Saltz. Nagymértékben módosított „roncsnak” nevezte az 1900 előtt semmilyen történettel nem rendelkező festményt Michael Daley, az ArtWatch UK műkincsvédelemmel foglalkozó szervezet igazgatója.

A festmény 1763 és 1900 közötti holléte ugyanis ismeretlen. 1900-ban Charles Robinson of Richmond angol műgyűjtő vásárolta meg, mint a Leonardo-követő Bernardino Luini munkáját. A Sotheby’s aukciósházban 1958-ban 60 dollárért adták el. 2011-ben már eredeti Leonardónak vélték, és kiállították a londoni Nemzeti Galériában, majd az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovlev vásárolta meg 2013-ban 127,5 millió dollárért.

Carmen Bambach olasz reneszánsz-szakértő, a Metropolitan Museum of Art kurátora szerint elképzelhető, hogy a festményen Leonardo mellett tanítványa, Giovanni Boltraffio is dolgozott. Frank Zöllner német művészettörténész, a Leonardo összes művét tartalmazó könyve 2017-es kiadásában azt írja, hogy a sok restaurálás miatt vitatható, hogy valójában ki a Salvator Mundi alkotója.

A többször átfestett képet túltisztították, a nem hozzáértő restaurálás miatt alig van köze az eredetihez, véli a New York-i Levin Art Group kurátora és tanácsadója, Todd Levin. Attól függetlenül, hogy ki az alkotó, a festmény nem elragadó remekmű, amilyenekről Leonardo ismert, mondta a szakértő.

A festményen Dianne Modestini restaurátor dolgozott 2005 óta. Ő továbbra is úgy véli, hogy Leonardo-festményről van szó.  Martin Kemp Leonardo-kutató hasonló véleményen van, felmerülő kétségek, köztük a Carmen Bambaché is, szerinte megalapozatlanok, az attribúciót ugyanis nem csak szabad szemmel, hanem technikai vizsgálatok alapján végezték el.

Kapcsolódók

Kimaradt?