Márton Áron püspök pappá szentelésének 100. évfordulóját ünneplik Csíkszentdomokoson

Márton Áron pappá szentelésének 100. évfordulóját és a 800 éves ferences jubileumot ünneplik a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson augusztus 31-én, szombaton.

Megemlékező ünnepséggel és konferenciával emlékeznek Márton Áron püspök pappá szentelésének 100. évfordulójára és a 800 éves ferences jubileumra Csíkszentdomokoson. A program szentmisével veszi kezdetét a római katolikus templomban Kovács Gergely érsek főcelebrálásával és Urbán Erik tartományfőnök szónoklatával.

Forrás: Wikipédia

11 órától a Márton Áron Zarándokközpontban köszöntik az egybegyűlteket, 11.40-től pedig Márton Áron papi hivatásáról tart előadást Marton József nagyprépost, egyháztörténész. 10.30-tól a Seres Aila Lengyelek Erdélyben a két világháború között. Márton Áron és a lupényi egyházközség ügye című előadást hallgathatják meg az érdeklődők.  13.10-től Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros, történész Márton Áron papi ideálja az 1940-es években címmel tart előadást.

10.40-14.30 között ebédszünet lesz, majd 14.40-től Az erdélyi ferencesek lelkipásztori szolgálatával és kihívásaival ismerkedhet meg a közönség. 15 órától  „…ha Isten ad papi hivatást, akkor ad hozzá püspököt is!” címmel Urbán Erik mutatja be a ferences papszentelések történetét Márton Áron püspöksége alatt. 16 órától Márton Áron és az erdélyi ferencesek közös szándéka a templomok és a kolostorok ügyébek címmel tart előadást Hegedűs Enikő művészettörténész. 16.30-tól Márton Áron és a marosvásárhelyi ferences templom lebontásának történetét ismerhetik meg az egybegyűltek Tamási Zsolt-József előadása által, 17 órától pedig  hangfelvételeket és képeket mutatnak be a Márton Áron ferences kortársaival készült interjúkból.

Tavaly augusztusban, szintén az emlékkonferencia keretében Kovács Gergely érsek és Márton Áron szentté avatásának új posztulátora, Cristiana Marinelli is ellátogattak a püspök szülőfalujába. A posztulátor akkor kérdésünkre elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy foglalkozhat az üggyel, a rengeteg összegyűlt ember pedig méginkább megerősíti őt abban, hogy itt valami olyasmi történik, ami nem emberi hatalomtól és képességektől függ. Mint fogalmazott, öröm számára látni, hogy a székelyeknek mennyire „természetes” Márton Áron, hogy az itt élő emberek milyen sokat tudnak róla, mert ő valójában éppen ezekre kíváncsi, és ezek által fog gazdagabban hazatérni Rómába. Látja, hogy Márton Áron él, és átragyogja Isten dícsősége.

„Én meg vagyok arról győződve, hogy mindannyiunknak szüksége van példákra. Nézzük meg a fiatalokat: valakit követnek. Legyen az egy focista, legyen egy gazdag ember, mindenkinek szüksége van valakire. Nekünk, keresztényeknek is pont ilyen szükségünk van azokra, akik sikeresen megélték előttünk, hogy nehézségek közepette is lehet Isten útját, Isten szavát követni, és megélni azt az életet. Nem lehet leutánozni őket. Áron püspököt sem lehet leutánozni, de az ő példáját megélni lehetséges. Sokszor úgy gondoljuk, hogy a szentek szuperemberek voltak. Nem. Pont olyan emberek voltak, mint mi. Hibákat követtek el, de mégis valamiféleképpen ott van bennük az a többlet, ami tényleg hiteles többlet. Érezzük, hogy valamiképpen vonzanak, provokálnak” – mondta a Maszol érdeklődésére tavaly Kovács Gergely érsek. Éppen ez a példaértékű élet az, ami évről-évre számos embert Csíkszentdomokosra csalogat.

További információk az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?