Kultúra, szórakozás, kulturált szórakozás – véget ért a 23. Partiumi Magyar Napok

Eseményekben gazdag napokon vannak túl a szatmáriak, illetve a környéken élők – gondolunk itt a határ túloldalán, Magyarországon élőkre is, hiszen rengetegen látogatnak át a Partiumi Magyar Napok rendezvényeire Hajdú-Bihar vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékből is.

Augusztus 14. és 18. között szervezték meg Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napokat, minden erdélyi magyarnapok ősét, immár 23. alkalommal. Természetesen idén is a kultúráé, a szórakozásé és a kulturált szórakozásé volt a főszerep, a szervezők pedig nagyon kitettek magukért. A nyitónapon a Vécsey-ház, a Szatmári Szépművészeti Múzeum székhelye volt a rendezvény központi helyszíne, itt emlékeztek egykori ismerősei, költeményei iránt érdeklődők és színészek Kovács András Ferencre. A néhai költő ugyanis ezer szállal kötődik Szatmárnémetihez, szülei szatmári színészek voltak. De a múzeumudvaron tartottak különleges komolyzenei koncertet is, kicsit komolytalan módon: Bach, Mozart vagy Beethoven darabjait egyedi módon dzsessz vagy balkáni zenékkel elegyítették az előadók. Levezetésképpen pedig a Hadik című magyar film vetítésén vehettek részt az érdeklődők.

A szerző felvétele

A második nap bábszínházi és prózai színházi előadásain, a hadtörténeti előadáson, vagy éppen a Főtér arcai kiállításon túl – melyen egyébként festmények, fényképek, kordokumentumok voltak láthatók a Szatmár Megyei Múzeum gyűjteményéből a megújult szatmárnémeti főtér történetéről – a legnagyobb esemény Demjén Ferenc koncertje volt. A 77 éves előadó koncertjére volt, aki úgy ment ki, hogy a Szerelemvonaton kívül semmit nem ismer, ehhez képest a repertoár több mint a felét végigénekelhette a legendás, Rózsi becenevű előadóval és zenekarával.

A szerző felvétele

Péntektől viszont a város legnagyobb zöldövezetébe, a Kossuth-kertbe költözött a rendezvény. Itt rengeteg rendezvény várta a publikumot, kézművesvásár és kézművesek portékáinak vására, szatmári termékek vására – és még hosszan sorolhatnánk. Kiemelnénk a borudvart, ami az utóbbi időben a PMN egyik központi, és kiemelten népszerű helyszíne.

A szerző felvétele

Míg évekkel ezelőtt mindenki söröspoharakat szorongatva járt a különböző rendezvényhelyszínek között, ma már borospoharakkal sétálnak a legtöbben és töltik meg azokat újra és újra a Partiumi Borudvarban, ahogy szatmári borászok termékeit kóstolhatják meg. Sőt, a borudvar koncerthelyszín is lett, idén Pál István Szalonna és Bandája, a Rézeleje fanfárosok, a Pandora Projekt, a Dont stop the Queen, a Kacaj és a Gypo cirkusz is itt koncertezett.

A szerző felvétele

A Kossuth-kert nagyszínpadját most is a nagyobb fellépőknek hagyták, itt a Blahaluisiana és a Margaret Island aratott nagy sikert elsősorban a fiatalabb generáció körében, vasárnap pedig a Dolly Plussz formáció aratott hatalmas sikert örökzöld slágereivel. Igen, ez a Dolly az a Dolly, aki a Dolly Roll zenekar frontembereként zenélt évtizedekig, a Plussz-projektben pedig a zenei tehetségkutatóből ismerős Palcsó Tamással lépnek fel együtt.

A szerző felvétele

A Partiumi Magyar Napok programjából egészen nehéz kiemelni eseményeket, mégis megtennénk. Az egyik a Romász János Kupa volt, amelyen újságírók, polgármesteri hivatali dolgozók, az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés tagjai kispályás focimeccsel emlékeznek a kilenc éve elhunyt sportújságíróra.

A másik a Politikai Fröccsözés, amelyen a városvezetők kötetlen hangvételben, egy fröccs mellett beszélgetnek az érdeklődőkkel országos és helyi politikáról.

Apropó politika: a Partiumi Magyar Napok rendezvényei népszerűek a helyi román lakosság körében, ami a szervezők számára is igen örvendetes, de arra ők sem számítottak, hogy Gheorghe Simion és a szatmári AUR-osok is tiszteletüket teszik a rendezvényen. Sétáltak a helyszínek között, ám úgy tűnik, nem találtak semmit, amibe bele lehetne kötni, ezért szépen tovább is sétáltak, ki a Kossuth-kertből.

Sikeres volt az idei PMN is, az esemény pedig szépen, biztos léptekkel halad a negyed évszázados jubileumi kiadás felé!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?