Közel másfél millió oldalnyi tartalom böngészhető ingyenesen a Digitékán

Az Erdélyi Digitális Tudománytár a digiteka.ro oldalon 2018 őszétől biztosít rálátást Erdély elmúlt évszázadaira különféle történelmi értékkel bíró anyagokon keresztül.

Az Erdély-történeti virtuális múzeum ma már nem csak múlt századi erdélyi magyar sajtótermékeket, könyveket és térképeket tartalmaz, mint a projekt első két évében: 2021-ben öt új kategóriával bővült a honlap. Most már repertóriumok, adatbázisok, szövegtárak, filmek és életút-interjúk is elérhetők és lekérhetők a Digitékáról, ugyanakkor a már meglévő kategóriák is jelentős adatmennyiséggel gyarapodtak az elmúlt egy évben.

Új kategóriát képeznek a repertóriumok (periodikák tartalmi irodalomjegyzéke), amelyekben tulajdonnévre és évszámra, máshol tárgyszavakra is szűkíthető kereséssel tájékozódhat a felhasználó. Az elérhető repertóriumok között szerepel például a Genius–Új Génius (1924–1925), a Korunk (2001–2009), vagy a Látó (2008–2018) is.

A repertóriumok mellett adatbázisok is épülnek a Digitékán. Az év folyamán felkerült A romániai magyar társadalomtörténeti irodalom bibliográfiája 1947 és 2018 között, amelyben a magyar nyelven és Romániára vonatkozóan megjelent társadalomtörténeti cikkek irodalomjegyzéke böngészhető év, szerző, név, tárgyszó, földrajzi- és intézménynév szerint.

A digitális szövegtárak kategóriája is 2021-ben létesült. „Ide olyan tematikus gyűjtemények kerülnek fel, amelyeket egy-egy kutatási terület elméleti szakemberei (történészek, szociológusok) állítottak össze, és tartalmazzák az illető tárgykörben nyomtatásban megjelent tudományos szövegeket, kutatási eredményeket” – magyarázta Ferenczi Szilárd, a projekt felelőse. Megtalálható a honlapon például a Dél-erdélyi magyarság 1940–1944 (szerk. L. Balogh Béni) vagy a „Kis magyar világ”. Észak Erdély 1940–1945 (szerk. Sárándi Tamás, Tóth-Bartos András) is.

Szövegtárak. Egy újabb kategória, melyet 2021-ben hoztunk létre, a digitális szövegtárak gyűjtőhelye. Ide olyan...

Közzétette: Iskola Alapítvány – 2021. december 16., csütörtök

A film kategóriában a Digitékán elérhető két dokumentumfilm és két némafilmrekonstrukció is az egykori kolozsvári filmgyár alkotásai közül. Az aloldal tartalmazza az Iskola Alapítvány és a Filmtett Egyesület közös gondozásában megjelent A mozisátortól a tévétoronyig. Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből c. kötet videójegyzékét is, tehát azokat a mozgóképi tartalmakat, amelyek link formájában hivatkozásként megjelennek a könyv lábjegyzeteiben.

A Jakabffy Elemér Alapítvány Kortörténeti Gyűjteménye kutatási céllal, az Iskola Alapítvány támogatásával erdélyi magyar életút-interjú adatbázis építésébe kezdett. A program elsősorban olyan életpályákat dokumentál (azonos kérdéssorral), amelyek a helyi magyar közösségek önszerveződésének története szempontjából lehetnek fontosak. Az életút-interjúknak mindössze a listája érhető el a honlapon, kizárólag kutatási célra használhatók (a tervek szerint olvasószerkesztve, tárgyszavazva), az érdeklődők pedig lekérhetik a program szakmai felelősének hozzájárulásával.

2021 folyamán a sajtógyűjtemény főként kolozsvári napilapokkal, valamint folyóiratokkal bővült. A tartalmi gyarapodás mellett a honlap keresőfunkciója is hatékonyabbá vált: a Digitéka 2021. december elejétől jelentősen javult keresőmotorral várja a felhasználókat, amely nem pusztán gyors, hanem találati szövegkörnyezetet is mutat, ráadásul az Összetett keresésben a keresési igényekre tovább finomítható.

A Digitéka teljes adattára folyamatosan bővül, a Külső hivatkozások almenüpont a legtöbb kategóriában újabb és újabb tartalommal gazdagodik. A frissítésekről az Iskola Alapítvány saját Facebook-oldalán értesíti a közönséget. „A jövő évben a már meglevő egyes sorozatok hiányzó lapszámait is pótoljuk, és új címek feltöltése is tervben van. A Kolozsvári Egyetemi Könyvtárral kötött együttműködési megállapodás keretében 2022-től, a könyvtár tulajdonában levő jelentős mennyiségű magyar sajtótermék kerül először digitalizálásra és lesz ingyenesen hozzáférhető” – jegyezte meg Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke.

Az Erdélyi Digitális Tudománytár az Iskola Alapítvány által 2018-ban indított és 2021 év végén lezáruló 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában program része. Az alapítvány a digiteka.ro teljes tartalmát a romániai magyar tudományosság szolgálatába állítja, szabad felhasználással, illetve az életút-interjúk esetében lekéréssel. A Digitéka, Erdélyi Digitális Tudománytár létrejöttét a magyar kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárság révén támogatta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?