banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Kilenc nap, huszonhét előadás – Ezt kínálja a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál

Kilencedik alkalommal szervezik meg a FITO Nemzetközi Színházi Fesztivált Nagyváradon. A Regina Maria Színház eseményére június 1–9 között kerül sor.

A bihari színházkedvelőket, valamint a június elején Nagyváradra látogatókat kilenc intenzív színházi napra várják, ahol 27 előadást láthatnak neves hazai és külföldi színházaktól, valamint két koncerten, irodalmi kávéházban és különleges beszélgetéseken is részt vehetenek az érdeklődők.

Forrás: FITO/ Facebook

A Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválnak idén három fő szekciója lesz: a versenyszekció, a vendégelőadások szekciója, valamint a szabadtéri szekció.

A versenyszekció, azaz a Rövid Színházi Fesztivál egyedülálló kulturális esemény a romániai színházi életben, melynek az első kiadására 1976-ban került sor. Egészen 2013-ig, a FITO koncepciójának megalkotásáig, amelyet egy nagyobb rendezvényként fogalmaztak meg, önálló fesztiválként működött. 2013 óta a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál fő szekciójává vált, idén pedig elérkezett a XXVII. kiadásához. Tizenkilenc előadást mutatnak majd be, amelyek a zsűri által odaítélt öt díjért versengenek.

Forrás: FITO/ Facebook

A vendégelőadások versenyen kívüli szekcióját kifejezetten a nagyváradiaknak ajánlják. Három különleges produkció mutatnak majd be, amelyeket a helyi színházi világ három legnagyobb személyisége jegyez: a Neliniște (Szorongás) című előadást Bobi Pricop rendezésében; a Tzuki és Tati című előadást ifjabb Florin Piersic és a Trilogia memoriaiei (Emlékezet-trilógia) című előadást Radu Afrim rendezésében mutatják be.

Az idei fesztiválon magyarországi és lengyelországi előadásokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház a Nincstelenek, a békéscsabai Jókai Színház Az öltöztető, a Teatri Polski Bydgoszcz pedig az Elena és Nicolae Ceaușescu utolsó napjai című előadással hív emlékezni a kommunista rendszer utolsó pillanataira.

Forrás: FITO/ Facebook

A szabadtéri szekció számtalan meglepetéssel várja az érdeklődőket. Az utcaszínházi előadások mellett ingyenes belépéssel zajlanak a VanDerCris és a Balkan Union együttesek koncertjei is, emellett pedig a Regina Mária Színház két új bemutatóját is láthatja a közönség: a Kire szavazzak? (Eu pentru cine votez?) című, Gavriil Pinte által írt és rendezett előadást, illetve A kiskacsa című, két felvonásos, egyszerre megható és komikus musicalt, amelyet Charlie Chaplin emlékére készítettek Halasy Imre rendezésében.

A FITO Nemzetközi Színházi fesztiválra jegyek kaphatók a Regina Maria Színház jegypénztárában vagy online. További információkért és jegyfoglalásért a 0359.452.324-es telefonszámon lehet érdeklődni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?