Egy héten át ünneplik a magyar kultúrát Sepsiszentgyörgyön

Magyar filmekkel, különleges koncertekkel, színházzal, rendhagyó kiállítással és életműdíj átadással ünneplik a magyar kultúra napját Sepsiszentgyörgyön. 

A Művész Moziban csütörtökön kezdődnek és hét napig tartanak a Magyar Filmnapok, amikor az elmúlt három év legsikeresebb magyar filmjeit vetítik. A Blokád című film az 1990-es budapesti taxisblokád négy napját mutatja be, megfűszerezve a politikai krimik izgalmával. A csütörtök este 6 órai vetítés után a közönségnek alkalma lesz találkozni Köbli Norbert forgatókönyvíróval, akinek beszélgetőtársa Lázár-Prezsmer Endre a Művész Mozi programfelelőse lesz.

A játszma című film egy történelmi-politikai krimi a ’60-as évek elejéről. Az Elfogy a levegő egy igaz történetet dolgoz fel, a szabadabb tanítási módszereiért kiálló tanárnő harcát láthatjuk a behatárolt oktatási rendszert képviselőkkel szemben. A Cicaverzum egy szürreális romantikus vígjáték egy lányról és egy “beszélő” fekete kandúr meghitt viszonyáról.

A Hatalom politikai thriller, egy halálos kimenetelű balesetről, felelősség alól való kibúvásról, korrupcióról szól. A Magyarázat mindenre a gyűlöletközpontú társadalom elszenvedőit mutatja be, egy 18 éves fiú botrányos értettségi vizsgájának történetén keresztül. A Hadik című romantikus történelmi kalandfilm Hadik András huszártiszt és társai vakmerő vállalkozásáról, Berlin város bevételéről szól.

A Magasságok és mélységek című életrajzi film Erőss Zsolt hegymászó eltűnéséről és özvegyének gyászfeldogozásáról szól. A Toxikoma a Szabó Győző színművész saját drogos múltjáról írt könyvének megrázó filmes adaptációja. A gyerekek számára is van kínálata az idei Magyar Filmnapoknak, hiszen a Bogyó és Babóca ötödik részére szombaton várják a kicsiket.

Különleges koncertekkel ünnepelnek

A múlt és a jelen-, a népzene és a slágerek-, a klasszikus és a könnyűzene találkozik azon a két koncerten, amelyet a magyar kultúra napján kínálnak a sepsiszentgyörgyieknek. A magyar kultúra napja alkalmával a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében péntek este 8 órától kerül sor a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar koncertjére. A zenekar a klasszikus feldolgozásoktól a történelmi indulókon keresztül opera-, operett-, könnyű- és filmzenei feldolgozásokat is játszik.

Ugyancsak a magyar kultúra napja alkalmából január 20-án, szombaton este 7 órától a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében lép színpadra a Heveder Zenekar és Márdirosz Ágnes. A népi zenét játszó sepsiszentgyörgyi zenekar igazi kultúrcsemegét kínál, hiszen a tőlük megszokott népzenei dallamok mellett a ’30-as, ’40-es évek közismert magyar slágerei is felcsendülnek Márdirosz Ágnes, csíkszeredai színésznő tolmácsolásában.

Magyar kultúra napja a Tamási Áron Színházban

A sepsiszentgyörgyi magyar színházi társulat a nagytermében január 22-én, hétfőn 19 órától a Lázadni veletek akartam című, Sebestyén Aba által rendezett marosvásárhelyi színházi előadást tekintheti meg a sepsiszentgyörgyi közönség.

A Lázadni veletek akartam Bódi Attila azonos című regénye nyomán készült Barabás Olga átiratában, Sebestyén Aba rendezésében. A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, mely időszak legmélyebb és legsötétebb bugyrait tárják fel az alkotók egy különösen érzékeny korosztály, a kamaszok szemén keresztül.

Három érettségi előtt álló fiú „az élet szűkössége” ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

Manapság, amikor egyre halványabban él már a társadalomban a múlt rendszer tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel, hogy mi miért történhetett meg a nyolcvanas évek Romániájában, rendkívül felkavaró és mindannyiunk számára tanulságos ez a történet. A Lázadni veletek akartam az utóbbi évek egyik legsikeresebb marosvásárhelyi előadása volt.

Két erdélyi polihisztorról nyílik kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban

A magyar kultúra napján, január 22-én, hétfőn 18 órától, nyílik meg a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című tárlat és ugyanekkor átadják a Háromszék kultúrájáért díjat is. Vargha Mihály múzeumigazgató szerint a kiállítás Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából jött létre, és a két erdélyi polihisztor életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi tárgyakat mutatják be.

Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője szerint a kiállítás alapját az adja, hogy Bánffy Miklós és Kós Károly egyrészt jó barátok voltak, másrészt mindkettejük életében fontos fordulópont volt a trianoni döntés. Amikor tömegek menekültek Erdélyből, ők biztos pozíciókat otthagyva hazatértek és az erdélyi magyarság trianon utáni talpra állásának meghatározó szereplőivé váltak.

A sepsiszentgyörgyi kiállítás feleleveníti Bánffy és Kós közös küzdelmeit és teremtő erejüket is, amellyel igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az erdélyi gazdaságot feltámasztani.

KOMA - KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázat díjkiosztója az Erdélyi Művészeti Központban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából idén, Sepsiszentgyörgyön rendezett események sorát az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) egy főként a diákokat és szüleiket, a képzőművészeti oktatás helyzete és a középiskolás diákok érdeklődési körei iránt érdeklődőket megcélzó rendezvénnyel gazdagítja.

Január 22-én 17 órától kerül sor a romániai magyar középiskolások körében meghirdetett KOMA - KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázatra nevezett legjobb alkotásokat bemutató tárlat megnyitója és a díjak átadása.

Az Erdélyi Művészeti Központ által tavaly novemberben meghirdetett KOMA – KOrtárs MAgyar Képzőművészeti Pályázatra több mint 150 műalkotás érkezett be Erdély 12 településéről. A romániai magyar középiskolások körében meghirdetett verseny szakmai zsűrije a munkákat a kortárs erdélyi magyar irodalmi alkotásokhoz való kapcsolódás, a műalkotások időszerűsége, a kreativitás, illetve a technikai kivitelezés szempontjai mentén értékelte.

A legjobb műalkotásokat professzionális körülmények között kiállítják az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében. A legjobb alkotások készítői pedig pénzdíjat is kapnak. A pályaműveket bemutató kiállítás 2024. január 22–26. között lesz látogatható az Erdélyi Művészeti Központban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?