Kihívásból szerelem – olvasóvá nevelés kicsit másképp

Kürti Emese - édesanya és pszichológus – indított a nyári vakáció elején kihívást gyerekeknek. Olvasniuk kellett, regényt vagy mesét, mondókát vagy verseket, majd a vakáció végeztével egy szinte egész napos rendezvényen díjazták a résztvevőket.

Olvasni jó. Ezt sokszor mondjuk, sokszor ajánljuk gyermekeink figyelmébe az olvasást, mely számos készséget fejleszt. És ezzel a mottóval vette kezdetét a játék, melybe 18 éves korig bárki jelentkezhetett, megmutatva a könyveket, amelyek elolvasását a nyár folyamán tervezte. Sőt, olyanok is jelentkezhettek, akik olvasni sem tudtak, mert esetükben az eltökélt szülők olvasták fel estéről estére a lurkóknak a napi meseadagot. Az első kihívásra több mint 150-en jelentkeztek, különböző korcsoportokban. A legnépszerűbb kategória a kisiskolásoké - 7-11 évesek - volt, de sok volt a jelentkező a 4-7 és a 12-15 éves korcsoportban is.Nem lehet elég korán elkezdeni | A szerző felvétele

A kihívás megálmodója Kürti Emese kétgyermekes édesanyja, hivatása szerint pszichológus volt, aki azért indította a rendhagyó versenyt, hogy felhívja a szülők figyelmét a hallott mese fontosságára, ezáltal kicsit visszaszorítva a digitális eszközök túlzott használatát.

„A hallott mese önmagában is fontos szerepet tölt be a gyermek érzelmi fejlődésének szempontjából. Fejlődik a kifejező nyelvi készség, problémamegoldó készség. A belső kép, amit alkotnak a hallott mese által, egy eszköz, hogy feldolgozzák hétköznapi nehézségeiket, oldja az aktuális szorongást. A gyermek minél többször megtapasztalja a hallott mese adta élményt, csodát, megtapasztalja az ezzel járó örömet, annál magabiztosabb lesz az élet számos területen” – nyilatkozta a Maszolnak.

A kihíváshoz, illetve a jelentkezők díjazásához a nyári hónapokban többen is csatlakoztak, így kerülhettek különböző játékok, könyvek vagy éppen színházbérletek a kisorsolt nyertesek csomagjaiba. A hétvégén tartott díjátadó rendezvény egésznapos lett, amelyet könyvbemutató, kerekasztal beszélgetés, interaktív foglalkozások, és játékok színesítettek, lefoglalva a család apraját-nagyját.

„A kihívást egy olyan eseménnyel szerettem volna befejezni, ami körülöleli az olvasás, mese erejét, illetve közös együtt töltött minőségi időt. A varázslatos sándorhomoki Berenczei-Kováts kúria pedig megnyitotta kapuit előttünk, mi pedig megtölthettük élettel, új élményekkel, mosollyal, vidámsággal, gyermekzsivajjal és persze mesével. Mesés volt a nap, épp ahogyan elképzeltem, amikor a legelső alkalommal átléptem a kúria kapuit” – fűzte hozzá Kürti Emese.

A kihívás alatt nem csak olvasásra bíztatták a gyerekeket, hanem a regisztrált versenyzők által megosztott, vagy egymásnak személyesen ajánlott könyvek közül lehet szemezni a következő hónapokban, akár éppen válogatni a következő, Olvasni jó kihívásra.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?