Kezdetét vette az IFESZT: új utakon indul a 10. Interetnikai Színházi Fesztivál

Elkezdődött pénteken Szatmárnémetiben a 10. Interetnikai Színházi Fesztivál, melynek programjában tizennyolc kisebbségi nyelven játszó színház, színtársulat enged betekintést művészetébe. Az esemény ünnepi megnyitójának – mint ahogy a legtöbb előadásnak is a következő kilenc napban – az Északi Színház terme adott otthont.

A népes közönséget házigazdaként Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója és a fesztivált szervező Proscenium alapítvány elnöke köszöntötte.

„Az idei fesztivál sok szempontból első: az első pandémia utáni IFESZT, egyben az első olyan fesztiválkiadás is, amely visszatér egy korábbi helyszínére. Mindezek mellett az első olyan is, amelyet – a seregszemle megálmodója, Zsehránszky István áldásával és a főtámogatók egyetértésével – már a MASZÍN Magyar Színházi Szövetség kötelékében szervezhetünk meg. Szimbolikus erővel bír, hogy éppen városunkban indulhat újra ez a kiemelkedő jelentőségű vándorfesztivál, hiszen színházi szövetségünk létrehozásának gondolata is éppen itt, a 2016-os szatmári Ifeszten született. Idén – négy évnyi kényszerszünet után – már e szövetség kötelékében éled újjá, hogy tagszínházaink között vándorolva folytassa útját további állomásai felé” – emlékeztetett a fesztiváligazgató.

Bessenyei Gedő István fesztiváligazgató | Fotók forrása: IFESZT

A fesztivál megnyitóján jelen volt Demeter András István kulturális államtitkár, színész is, aki karrierje során több IFESZT-en is részt vett, illetve – a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatójaként – szervezője is volt már a rangos seregszemlének. Az államtitkár előbb tolmácsolta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Lucian Romașcanu kulturális miniszter üzenetét, saját nevében pedig arról beszélt, hogy a kultúrában nem létezik „kisebbségi” státusz, a kultúra az etnikumközi párbeszéd egyenrangú partnereinek közös terepe. Végül, mint színházi ember is üzent a fesztivál során fellépni készülő kollégáinak: színházi zsargonnal élve „nagy kalappal” kívánt közelgő fellépésekhez. Végezetül a szatmári fesztiválközönségnek kívánt maradandó szíłnházi élményeket.

Pataki Csaba megyei tanácselnök Kereskényi Gábor polgármestert is képviselve elmondta: bár a polgármesteri hivatal a színház fenntartója, nagyobb vállalkozásoknál, eseménysorozatoknál, ha szükség van rá, mindig segítik a színházat – ahogyan ez a korábbi fesztiválok esetében is történt. Kiemelte: itt, Szatmár megyében fontosnak tartják, hogy mindenki kifejezhesse magát az anyanyelvén, ezért is tartja jó helyszínnek az Északi Színházat a kisebbségi nyelven játszó színházak fesztiváljának megszervezésére.

A megnyitót követően a közönség a nagyváradi Szigligeti Színház előadását, Az öreg hölgy látogatását láthatták Novák Eszter rendezésében. Az ünnepi nyitóelőadást azonban több fesztiválesemény is megelőzte a nap folyamán: a színház büféjében könyvbemutató volt – a Nagyváradi magyar színháztörténet 1950–1990. Philther-elemzések kötetet mutatták be a színházi tanulmányok szerkesztője és szerzői (Boros Kinga, Czvikker Katalin, Fazakas Márta és János Szabolcs), majd a Szakszervezetek Művelődési házában Bartis Attila írásai alapján készült önálló estet láthatott a közönség, Bogdán Zsolt színművész előadásában.

A folytatásban számos színházi előadás, rengeteg színházi élmény várja a nagyérdeműt a 10. Interetnikai Fesztiválon, amelynek programját könyvbemutatók, szakmai beszélgetések és afterpartyk teszik teljessé.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?