Kőszínházak és alternatív társulatok is jelen lesznek a szatmárnémeti IFESZT-en

Szatmárnémeti ad otthont november 4-13. között a kétévente megrendezett Interetnikai Színházi Fesztivál nyolcadik kiadásának. A fesztivál a romániai kisebbségi színházak, társulatok seregszemléje.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a nemrég átadott, frissen felújított színházépületünk adhat otthont Románia egyik legrangosabb színházi eseményének. Mind a színházi szakmának, mind pedig a nézőknek készülünk igazi csemegékkel. Végre alkalmunk nyílik pótolni az utóbbi évadokban sorozatosan elmaradt házifesztiválunk, a Sorompók Nélkül miatt keletkezett űrt” – fogalmazott az eseményt beharangozó sajtóbeszélgetésen Bessenyei Gedő István fesztiváligazgató.Az intézményvezető kiemelte, hogy az IFESZT korábbi kiadásaitól eltérően a program összeállításakor fontosnak tartotta a romániai magyar független (alternatív) társulatok jelenlétét is a fesztiválon a magas presztízsű kőszínházak mellett. Továbbá az erdélyi magyar mozgásszínházi műhelyek is fellépnek egy-egy produkcióval.

A fesztivál ideje alatt a kolozsvári és a marosvásárhelyi egyetemek színháztudomány szakos, kritikaírásra fogékony hallgatóiból álló csoport Varga Anikó, a Játéktér színházi szemle főszerkesztője, egyetemi oktató, kritikus és Zsigmond Andrea, a folyóirat szerkesztője, egyetemi tanár, kritikus vezetésével fesztiválblogot ír, amely szakmai szempontból követi majd az előadásokat. A legkiválóbb írások pedig a folyóirat hasábjain, illetve a fesztivál médiapartnereinek felületein is olvashatók majd.

Minden fesztiválnapot másnap délelőtt szakmai kerekasztal-beszélgetés során értékelnek ki a meghívott kritikusok, színházi szakírók. A beszélgetéseket Ungvári Zrínyi Ildikó egyetemi tanár és Köllő Kata kritikus vezeti majd.

A seregszemlén az erdélyi magyar teátrumok mellett jelen lesz a nagyszebeni német társulat, a „roma feminista társulatként” jellemzett bukaresti Giuvlipen Színház, valamint a Bukaresti Állami Zsidó Színház egy-egy előadással.

Egyébként az IFESZT programjában 10 nap alatt 6 helyszínen 21 színtársulat 25 előadást mutat majd be, illetve 3 koncert és 6 kísérőprogram színesíti a kínálatot, illetve kiállításmegnyitóra és több könyvbemutatóra is sor kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?