Kéthetente táncházat szerveznek Csíkszeredában

Rendszeres táncházakat szervez minden második szerdán Csíkszeredában az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és partnerei – tájékoztat közleményében a szervezet.

Október 12-én a Tükrös zenekar látogat el Csíkszeredába, turnéjuk egyik koncertje előzi meg a táncházat. Az eseménynek a Petőfi Sándor utcai Zengő Tér ad otthont, amelynek 2022 tavaszán volt az ünnepi megnyitója.

A koncertet néptánc- és népdaloktatás követi a jól ismert koreográfus párral, Sára Ferenccel és Vargha Zsuzsannával, valamint Márdirosz Ágnes színművésszel és népdaloktatóval. Mindezt hajnalig tartó mulatság követi a Tükrös zenekarral és a csíki zenészekkel. A csíkszeredai táncházak egész évben rendszeresen működnek majd kéthetente, a böjti és nyári időszakok kivételével. Ez a program mindenki számára nyitott és elérhető szerda esténként.

Kép forrása: sajtóközlemény

„Ha nincs ez a zene, biztos nem hegedültem volna többet soha életemben” – mondja Halmos Attila zenekarvezető. A Tükrös zenekar azzal a céllal alakult 1986-ban Budapesten, hogy minél hitelesebben tolmácsolja a magyar nyelvterületek népzenéjét. Személyes találkozások, erdélyi utak, az ekkor még élő népi kultúra megismerése egy életre elkötelezte a városi, komolyzenei háttérből érkező fiúkat a népi hagyomány mellett. Példaképeik a régi falusi bandák, ahol összeszokott kamarazenélés és a muzsikusok táncot szolgáló szerepe jellemző.

Tükrös zenekar tagjai:
Halmos Attila – hegedűKoncz Gergely – hegedű, kontraÁrendás Péter – háromhúros, négyhúros brácsaLiber Endre – cimbalom, kontraLelkes András – nagybőgő

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?