Eleven, nyitott csíkszeredai táncközösség a tízéves Zugtánc

A 2018-as évnyitó Zugtáncán az elmúlt tíz évben tapasztalt pörgés-forgás, szakmaiság és jó hangulat fogadta Csíkszeredában az András Alapítvány által hetente szervezett táncházba érkezőket. Az alapítvány vezetőivel beszélgettünk az egész Hargita megyében népszerű ingyenes programról.

Hétfőn, héttől, hét lépés – így foglalható össze sok csíkszeredai egyik kedvenc időtöltése Csíkszeredában, amit éppen tíz éve kezdtek el, kezdetben nagyon kis körben, innen is az elnevezése: Zugtánc. Az évnyitó és jubileum kapcsán a szervezőket kérdeztük a koncepcióról, és arról, mi várható idén. György Katalin szervező és az András Alapítvány elnöke, András Mihály úgy összegzett: vágyaik, terveik visszaigazolása, hogy vannak még sokan, akik felnőtt korban csatlakoznak a néptánc világához. Hétköznap, munkaidő után, hetente egyszer, „a maguk fejlődésére, szórakozásként, közösséghez való tartozásként, ki-ki a saját motivációja mentén használja ki a jó lehetőséget, jár néptáncot tanulni.”Mint megtudtuk: a szervezők igazodnak a nagy létszámú, felnőtt társaság igényéhez, kezdő és haladó oktatással, külön termekben. A Hargita Együttes táncosaiból jelenleg Antal Zsolt és Péter László vezetésével zajlanak a hétfő esti táncalkalmak Csíkszeredában, Sándor Klárika óvónő pedig az oktatáson résztvevő szülők gyermekeivel, foglalkozik: kézműveskednek, énekelnek, gyermekjátékokkal töltik azt a két órát, amíg szüleik néptáncolnak, éneket tanulnak, merthogy a tánchoz szorosan hozzátartozik a rendszeresített énektanulás is – emelték ki a szervezők.

Lehet csatlakozni: újból van kezdő csoport

A nyár 2-3 hónapja kivételével, egész évben rendszeresen, minden hétfőn van táncház. A lehetőség mindig nyitott, most éppen a kezdő csoport a csíki táncok kezdeti lépései után áttér egy kis mezőségi tánc tanulására, tehát ismét lehet csatlakozni, senki sem kerül behozhatatlan lemaradásba, tudtuk meg. A haladók is ugyanebben a táncanyagban bővítik eddig megszerzett tudásukat.Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által több éve támogatja a programot, a Hargita Együttes próbatermeiben, a Városi Művelődési Házban, jó körülmények között kerülhet sor az alapjaiban néptánc oktatásra épülő táncalkalmakra. „Elsősorban a tanulni vágyókat szólítjuk meg, de örömhír az is, hogy ősztől csatlakoztak a csíkszeredai és környékbeli zenészek, így szélesebb körű táncház programra bővült a táncoktatás. Szívesen várjuk tehát a csíkszeredai táncházba azokat is, akik nem vesznek részt az oktatásban” – üzenik a Maszol révén a szervezők.

Összegzésként György Katalin és András Mihály elmondta, annak igyekeznek megfelelni, amit Kodály Zoltán megfogalmazott:„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék, újra meg újra meg nem szerzi magának. Csak az a mienk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk.”A táncházat szervező András Alapítvány azt tartja szem előtt, hogy csatlakozni tudjanak a mozgalomhoz azok a felnőttek is, akiknek fiatalabb korukban kimaradt a tánctanulás lehetősége, hogy néhány órára akár, de kapcsolódhassanak azok a fiatal szülők is, akik éppen kisgyermekes korszakukban vannak. Az pedig további öröm a szervezőknek, ha a népzene, néptánc mentén szórakozó fiataloknak is van egy hely, ahová eljárhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?