banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Jubilál a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Harminc éves a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. Az idei, november 14. és 17. között zajló rendezvény szlogenje a Megunhatatlan, utalva arra, hogy a szervezők folytatják a megszokott, minőségi vonalat, miközben újításokkal is gazdagítják a programot.

A rendezvény szervezői ezúttal is a Marosvásárhelyi Kulturális Központ, a Pro-Kaart Kulturális Egyesület és a Romániai Magyar Könyves Céh. Csütörtökön sajtóértekezlet keretében ismertették a a jubileumi kiadás kínálatát. Káli Király István aki 30 éve szervezője a rendezvénynek, elmondta, hogy  ugyan kicsit túllihegettnek tartották már az elmúlt években a rendezvényt, most sem vesznek vissza a lendületből. 112 rendezvény szerepel a könyvvásár programján. Ebből 81 saját szervezésű, 31-et a vásáron résztvevő kiadók hirdetnek meg.

Káli Király István közölte, megváltoztatták a rendezvény arculatát, de a jellegét nem. Továbbra is irodalomközpontú marad. Az idei kiadás szlogenje: Megunhatatlan. A vásár fontossága abban is rejlik, hogy „hidat képez a leírt szó és a mindennapi beszéd között” – tette hozzá. Mint mondta, a vásár összművészeti rendezvénnyé alakult, ugyanis a társművészeteket is bevonzzák. A szervezők szerepe abban áll, hogy az eddigi átlag 8-9 ezer látogatót kiszolgálják, és minőségi tartalmat kínáljanak nekik, annak érdekében, hogy a helyszínen csak mosolygó arcokat lássanak – hangsúlyozta. 

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár idei kiadása keretében megemlékeznek az erdélyi magyar irodalom két kiemelkedő alakjára, Benedek Elekre és a nemrég elhunyt Kovács András Ferencre. Benedek Elek emlékét egyenes és oldalági leszármazottai: Bardócz Orsolya, Benedek Huszár Botond, Benedek Huszár János és Sebestyén Aba – idézik fel azzal, hogy Marosvásárhelyre is elhozzák a felélesztett Székely trupp előadását, melynek marosvásárhelyi ősbemutatója a vásáron lesz.

Kovács András Ferenc verseiből Sebestyén Aba színész és rendező, valamint Czári Tibor Uniter-díjas zeneszerző állítanak színpadra egy előadást, ezzel emlékezve a költő munkásságára.

A szerző felvételei

Szepessy Előd a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke közölte, a „megunhatatlan” szó azt is fedi, hogy folytatják ugyan a megszokott fonalat, de feszegetik a határokat és ahogyan egy jól megírt könyvben a szerző, itt is minden fejezetbe valami új szálat fűznek. Idén is lesz vásárlap, amely egyfajta lenyomata a rendezvénynek.

Ez a könyvvásár a mindenkié

Szepessy hangsúlyozta, az egész kicsiktől a Kossuth-díjas írókig, a marosvásárhelyi lakosoktól a határokon innen és túl élőkig, vagyis mindenkié ez a rendezvény. 7-8 helyszínen zajlanak majd események, a rendezvény egyébként már évekkel ezelőtt kinőtte a helyszínt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületét. A Maszol  kérdésére Szepessy Előd elmondta, megnézték a városban lévő helyszíneket és mérlegelték a rendezvény költöztetésének módját, de az a valóság, hogy nincs a városban egy olyan kulturális központ, ahol színházi előadás, tágas előtér, kisebb-nagyobb termek lennének, amelyek megfelelnek ennek a rendezvénynek.

Ezer diák vett részt az Olvass velünk játékban

Makkai Kinga, aki évek óta a gyerekprogramok szervezésével foglalkozik, elmondta, hogy a gyerekek számára is fontos találkozási pontot jelent a vásár. A hagyomány és megújulás szellemében folytatják az olvasóvá nevelési programokat. Az Olvass velünk játékba idén négy kategóriában 300 csapat, összesen 1 000 gyermek kapcsolódott be – mondta. A könyvvásár keretében különféle képzőművészeti, dráma- és író-olvasó találkozók várják a gyerekeket, de idén is lesz színházi előadás. Az események célja, hogy a szülők és pedagógusok olyan szeretettel hozzák el a gyerekeket, amilyen szeretettel a szervezők készítik elő a programokat – tette hozzá Makkai Kinga.

Krisár Ildikó, az ifjúsági programok szervezője, arról beszélt, hogy idén is változatos programokat kínálnak a fiataloknak. Tavaly Jam Session-t szerveztek, lesz irodalmi szabadszínpad, Fantasy programok a Tolkien Társaság néhány tagjával, rendhagyó irodalomórák, valamint egy újító jellegű gasztronómiai program, ahol az irodalom és főzés összefonódik a beszélgetésekkel. Ezek az események nemcsak szórakoztatóak, de mélyebb kulturális tartalmat is hordoznak, miközben a közösségi élményt erősítik.

Az idei vásár tehát változatos, színes programokkal vár mindenkit, legyen szó irodalomkedvelőkről, családokról vagy fiatalokról, akik valami újat keresnek. A jubileumi kiadás hangsúlyosan az öröm és a közösség ünnepe – derült ki a sajtótájékoztatón.

(Nyitókép: a könyvvárás Facebook oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?