Közeledik a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Idén is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ad otthont a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárnak, amelyet 22-ik alkalommal szervez meg a Romániai Magyar Könyves Céh és a Marosvásárhelyi Kulturális Központ. 

A november 10. és 13. közötti rendezvény programjáról szerda délben Káli Király István, Makkai Kinga, Szepessy Előd és Gáspárik Attila beszélt az újságíróknak.

Arról, hogy mit is jelent a könyvvásár, Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh igazgatója beszélt. „Örömöt, vagy a helleri csapdát”? – tette fel a kérdést. Válasza is volt Kali Királynak: örömöt, hiszen az évről évre megrendezett könyves szemle bizonyítéka annak, hogy a könyvre szükség van. „Az olvasás öröm és elégtétel, a bölcsesség kiteljesedéséért pedig mindenkinek olvasnia kell” – tette hozzá. A főszervező szerint a könyvvásár lényege az, hogy meghívnak kiadókat, szerzőket, akikkel találkozhatnak az olvasók; idén nem csak a könyvbemutatókon, egy irodalmi kávéháznak berendezett térben kötetlenebb beszélgetéseket is folytathatnak a szerzőkkel. „Minőségi könyveket kínál a vásár mindenkinek, nagyoknak és kicsiknek is, ugyanis a kisgyerekekre, fiatalokra is odafigyelnek, rendezvényekkel, vetélkedőkkel, előadással várják őket is a szervezők.

Túljelentkezés van a kiadók, könyvkereskedők részéről

A jelentkezés a kiadók és könyvkereskedők részéről már a tavaly olyan nagy volt, hogy vissza is kellett utasítani azokat, akik később jelentkeztek és erre számítanak az idén is – magyarázta Káli Király István, aki elárulta azt is, hogy idén jelentkezett a Magvető is, Magyarország legnagyobb és legszínvonalasabb könyvkiadója. A programban szerepel a Magvető szerzőinek az irodalmi estje, Grecsó Krisztián, Nyáry Krisztián, Parti-Nagy Lajos, Spiró György, Szabó T. Anna, Závada Pál részvételével, akikkel Szegő János beszélget.

A gyerekprogramokat Makkai Kinga, a gyerekirodalom szakértője ismertette, aki elmondta, a könyvvásár előtt már megkezdődik a három kor-kategóriában meghirdetett vetélkedő: kisiskolásoknak, öt-nyolc osztályosoknak és gimnazistáknak október 3-ig lehet jelentkezniük, hogy részt vehessenek az október végéig tartó olvasóversenyen. Eddig már 110 csapat, 350 gyerek jelezte részvételi szándékát. A verseny döntőjére majd a könyvvásáron kerül sor – mondta Makkai Kinga.

„...mert olvasni jó” – ez az idei vásár mottója és ennek jegyében szervezik az eseményeket is – mutatott rá Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ vezetője, aki közel 100 programot ígért a négy nap alatt.

Gáspárik Attila azokat a „régi időket” idézte, amikor jó könyvet csak pult alatt lehetett kapni, amikor kockázatos volt könyvet behozni Romániába, mert büntetés is járhatott érte, illetve amikor az iskolapadban rongyosra olvastak a fiatalok egy-egy regényt. Színház és könyvvásár jól megfér egymás mellett, hiszen mindkettőnek azonos a célközönsége, mondta a színház igazgatója, aki most is, mint minden évben, „megköszönte” a megyei és városi tanácsnak is, hogy még mindig nem építettek Marosvásárhelyen egy olyan vásárcsarnokot, ahol a könyvvásárt és hasonló rendezvényeket lehetne megszervezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?