banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Jelentkezz, és legyen a tiéd a Legszebb Erdélyi Magyar Dal!

Egy évtizede indult az erdélyi zenészeknek szóló bemutatkozási lehetőség, ahonnan a Bagossy Brothers Company és a 4S Street is indult.

Tíz éve hirdették meg először a Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) nevű pályázatot, Miklós György, Pál Ferenc és Tamás Csilla ötlete alapján. Az első két évben a Gitár Est Egyesület, később az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) foglalkozott a szervezésével, és teszi ezt mind a mai napig. A vetélkedő fő célkitűzése az, hogy a fókuszt az erdélyi magyar előadókra, zenekarokra helyezze, akik a LEMD által bemutathatják dalukat a nagyközönségnek, emellett pedig értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak. Az is fontos, hogy csak magyar nyelvű dalokkal lehet nevezni, így felhívják a figyelmet az anyanyelven való alkotás fontosságára is.

A LEMD első nyertese a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company volt, az Elviszlek című dalukkal vitték el ezt a címet. Az akkor még karrierje legelején álló zenekar ma már egyike az legkeresettebb zenekaroknak, nem csak Erdélyben, hanem Magyarországon is, bár őket talán pont nem kell bemutatni senkinek. A pályázat győztesei között volt továbbá a No Sugar, a Kvab, a 4S Street, A Csajod, a Szintaxis, a Dreamflow és az Oncsi is.

A tavalyi nyertes, az Oncsi zenekar | Fotók: LEMD Facebook-oldala

Az esemény főszervezője, Kovács Lilla a Maszol megkeresésére elmondta, hogy az évek során több változtatás is volt a nevezési kategóriákat illetően, viszont így a jubileum alkalmával újragondolták a koncepciót, és úgy érzik, megtalálták a végleges verziót. „A LEMD 2024 díj a pályázati rész nyereménye, ahova maguk az előadók, zenekarok jelentkezhetnek. LEMD közönségdíjért bárki versenybe szállhat, sőt ide bárki benevezheti a kedvenc zenekara dalát, a kikötés csupán annyi, hogy nem lehet régebbi 2023 januárjánál. Fontos számunkra az, hogy bevonjuk és meghallgassuk a közönség véleményét is az új dalokról, évről-évre” – osztja meg a főszervező.

Aki pedig a közönség mellett legalább annyira fontos szerepet játszik, az a (majdnem) mindent eldöntő szakmai zsűri, aki alig várja, hogy tudását, meglátásait átadhassa az ifjú zenészeknek. Idén zsűritagként vesz részt Nagy Egon magyar nyelv és irodalomtanár, dalszövegelemző, Papp Levente a Kolozsvári Rádió műsorvezetője és szerkesztője, Romhányi Péter, a Curtis Crew egyik menedzsere, Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke. Új női zsűritaggal is bővül a csapat, aki nem más, mint Antal Timi, erdélyi énekesnő, az X-Faktor harmadik szériájának ezüstérmese. A főszervező azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy meglepetéssel készülnek a zsűrit illetően: „Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, hiszen lehet, hogy a helyszínen csatlakozik hozzánk még valaki” – hangzott el a titokzatos meghívás.

 A kerek évforduló apropóján bejön a képbe egy harmadik fajta díj is, az egyszeri és megismételhetetlen Jubileumi díj, „amit a tíz év nyertes dalai közül fog kiválasztani a közönség, és véleményezni a szakmai zsűri”. Kovács elmondta, hogy nagyon várják már, hogy visszahallgassák ezeket a szerzeményeket, hiszen igazán jó dalokról van szó. Majd hozzátette, hogy reményeik szerint méltó és ünnepi gálaest lesz ez a zenészek, a zsűri és az érdeklődők számára is.

A gálaest november 7-én, csütörtök este lesz a magyarfenesi Művelődési Házban. A szervezők biztosítanak mindenkit arról, hogy amellett, hogy autóval és városi busszal is megközelíthető a helyszín, általuk bérelt kisbusz is közlekedik majd, mindössze regisztrálni kell majd rá. Az est házigazdái pedig a méltán híres Varga Árpád, azaz DJ Pici és Jenei Deborah, a kolozsvári 3AD zenekar énekesnője. 

A 3AD zenekar a tavalyi LEMD-en

Az imént említett együttes a tavalyi LEMD különdíjasai voltak, elnyerték a legjobb dalszövegért járó díjat a Naplemente a vonaton című szerzeményükért, így az énekesnőnek konkrét tapasztalata van a pályázatot illetően. Jenei Deborah a Maszolnak elmondta, hogy nagyon örült a felkérésnek, és nem volt kérdés számára, hogy vállalja-e vagy sem. Régóta szerette volna kipróbálni magát műsorvezetőként, plusz, közel áll hozzá a tehetséggondozás, szeret új előadókat megismerni, és „pezsegni ebben a zenei légkörben”. A zenekaruk számára is egy nagyon jó tapasztalat volt, hiszen a barátságos környezet adott, emellé társul a szakmai zsűri építő kritikája és a kortársak dalainak megismerése is. 

Ha vacillálsz, hogy jelentkezz-e vagy sem 

DJ Pici a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy mivel sajnos egyre kevesebb a klub, pub, fellépéshez alkalmas szórakozóhely Erdély szinten, egy ilyen jellegű verseny a legegyszerűbb módja annak, hogy megmutasd tehetségedet és felfedezzenek. „Ha az együttesek, fellépők szemszögéből nézzük, bármilyen verseny, fellépés egy új tapasztalat és élmény is egyben, ezért csak ajánlani tudom” – biztat DJ Pici. 

Jenei Deborah szerint a következők miatt érdemes nevezni a LEMD-re: „Elsősorban tapasztalat miatt. Sokan félnek meglépni ezt a lépcsőfokot, de szerintem szükséges. A szakmai vélemény mindig jól jön. Na meg persze megismerni a többi erdélyi zenekart is egy nagy plusz lehet, jöhet a telefonszám, Instagram csere, majd közös koncertek. Megismerhetitek saját magatokat egy új helyzetben, illetve a kortársaitok munkásságát. Ez a szakma kicsit a nyitott szemmel járásról szól, mindenkitől lehet valamit tanulni”. 

Nevezési kritériumok

  • egyszemélyes produkció vagy zenekar egyetlen dalt küldhet be (nem hármat, mint előző években!)
  • a dal magyar nyelvű legyen és saját szerzemény, nem régebbi 2023 januárjánál
  • Erdély teljes területéről lehet jelentkezni, beleértve Bánságot, Partiumot és Székelyföldet is

Nevezési határidő: 2024. október 20, vasárnap 23:59

ITT nevezhetsz előadóként, zenekarként saját daloddal!

ITT nevezheted a kedvenc erdélyi dalod, ami versenybe szállhat az idei Közönségdíjért!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?