Janovics Jenő elveszettnek hitt kolozsvári filmje került elő Washingtonban

Janovics Jenő 1916-os, A gyónás szentsége című némafilmjének tekercseit azonosították be a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban, mondta el a Filmtettnek adott interjújában Ráduly György, az NFI – Filmarchívum igazgatója.

A felfedezés a Filmarchívum Hungarika Kutatási Programja keretében történt, amely a magyar filmtörténeti örökség felkutatását és hozzáférhetővé tételét célozza. A magyar film 120 éves jubileuma alkalmából elindított program keretében készült egy lista a 120 legkeresettebb magyar filmről, amit elküldenek külföldi archívumoknak. Mivel az elmúlt években a világ minden filmgyűjteménye jelentős mértékben digitalizálta a filmállományát, könnyebbé vált a gyűjtemények felülvizsgálása, és a listán szereplő elveszett filmek azonosítása, derül ki Soós Tamás Ráduly Györggyel készített interjújából. Ennek köszönhetően azonosították be a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban A gyónás szentsége című, Kolozsváron forgatott filmet.Jelenet A gyónás szentsége című filmből, Janovics Jenővel és Berky Lilivel | fotó: NFI/Dunky fivérek

„Ez egy fantasztikus felfedezés. Még várjuk az eredményt, hogy pontosan hány és milyen állapotú tekercs van a birtokukban, de már ez is jól jelzi, milyen sikereket hozhat a program” – fogalmazott a Filmarchívum vezetője. Ráduly György szerint az elveszett magyar filmek külföldi archívumokban való keresése fontos és sürgős feladat, ugyanis ezeket a filmtekercseket, mivel nem tartoznak az adott ország nemzeti filmkincséhez, nem biztos, hogy prioritásként kezelik, sokáig őrzik még.

Janovics Jenő, aki 1905 és 1930 között volt a kolozsvári színház igazgatója, 1912-ben pedig filmgyárat alapított a kincses városban, és ezzel megalapozta a magyar filmipart. 1913–1920 között több mint hatvan film készült az irányítása alatt, ebből harmincegynek ő írta a forgatókönyvét, és hármat ő rendezett. Janovics filmgyárában kezdte pályáját Korda Sándor, aki az angol filmipar megteremtőjeként, Sir Alexander Korda néven vált ismertté, valamint Kertész Mihály (Michael Curtiz), az Oscar-díjas Casablanca című film rendezője. A kolozsvári némafilmek közül ma mindössze négy tekinthető meg szinte teljes hosszúságában. 

A Filmarchívum online adatbázisa szerint a most előkerült A gyónás szentsége című filmet 1916-ban mutatták be, és eredetileg 4 felvonásból állt. A tartalma szerint bűnügyi filmről van szó: a főszereplő egy vidéki katolikus pap, akinek egy zaklatott fiatalember meggyón egy gyilkosságot, amellyel később a pap öccsét is megvádolják. A pap döntéskényszerben van: elárulja, amit tud, hogy megmentse a testvérét vagy tiszteletben tartja a gyónás szentségét.

Janovics Jenő nemcsak rendezője volt a filmnek, hanem ő alakította Vér Mátyást, a katolikus papot is. A filmben játszottak még: Lengyel Vilmos (Vér Imre, mérnök, a pap testvére), Berky Lili (Margit, a menyasszonya), Várkonyi Mihály (Margit másik udvarlója), Hetényi Elemér, Szakács Andor, Réthely Ödön, Berky József, Fáy Flóra, Farkas Sándor, Laczkó Aranka, Mariházi Miklós, Nagy Gyula, Harsányi Rezső, Ihász Aladár, Dezséri Gyula.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?