Szórakoztat, művel és emléket állít: Janovics Jenő Napok Kolozsváron

Janovics Jenő, a száz évvel ezelőtti erdélyi kulturális élet egyik legnagyobb hatású személyisége emlékére hatnapos rendezvénysorozat kezdődik Kolozsváron. A színházi, opera- és operett-előadásokat, könyvbemutatót és kiállítást, valamint filmvetítést is magában foglaló Janovics Jenő Napok november 5-én kezdődnek a Kolozsvári Magyar Operában.  

Szép Gyula, az intézmény igazgatója elmondta a hétfői sajtótájékoztatón: a tavalyi Bánffy-emléknapok sikerén felbuzdulva határozták el, hogy minden évben rendezvénysorozattal fognak tisztelegni a kolozsvári művészeti, elsősorban színházi élet egy-egy jelentős alakja előtt.  

Janovics Jenő színházigazgató és színházépítő volt, ő maga is ünnepelt színész és rendező, a kolozsvári filmgyár alapítója, aki megjárta az üldöztetés poklát is, zsidó származása miatt. Rendkívül szerteágazó tevékenységének hatását mai napig élvezi a kolozsvári művelt közösség, magyarok és románok egyaránt, hiszen ő volt a kezdeményezője nemcsak a Szamos-parti épület, hanem a Nemzeti Színház építésének is, ahol most a román színház és román opera működik. Ezért az ünneplésbe fontosnak tartották bevonni a Kolozsvári Román Opera és az Állami Magyar Színház társulatait is, tette hozzá Szép Gyula.

Janovics Jenő az összekötő kapocs a kolozsvári prózai színház és zenei színház életében – jelentette ki Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója. Janovics idejében ugyanis még nem volt szétválasztva egymástól a két intézmény, de ennél is fontosabb, hogy az ő igazgatása alatt kezdődött a kolozsvári színjátszás modern kora. Úgy tette naggyá, modernné, fontossá a kolozsvári színházat, hogy közben bekapcsolta a várost a nemzetközi filmgyártás vérkeringésébe. „Számára az egyéni projekt egybeesett a közösségi projekttel. Az önmegvalósítás és a közösségi megvalósítás egyet jelentett” – foglalta össze Visky azt a vonást, ami leginkább jellemezte Janovics nagyságát.

Az ünnepségsorozat november 5-én délután 5-kor egy könyvbemutatóval kezdődik: Salat Zakariás Erzsébet, a színház levéltárosa hosszú évek kutatómunkájának eredményét teszi közzé a Janovics Jenő címet viselő kötetében. A látványosabb tárgyi emlékeket kiállításon is bemutatja, szintén az Opera előcsarnokában.

November 6-án, pénteken a Román Nemzeti Operában Jankó Zsolt vezényletével operagálára kerül sor a nagy színházi személyiség emlékére.

November 8-án, vasárnap ősbemutatónak ad otthont a Magyar Opera: Demény Péter és Selmeczi György írt librettót ahhoz a színpadi műhöz, amelynek műfaját „operettparádé”-ként határozzák meg az alkotók.

Selmeczi György, a produkció rendezője és karmestere elmondta: Janovics igazgatósága alatt tizennégyezer előadása volt az intézménynek, ennek mintegy fele zenei mű. A prózai és zenei színház átmenetéből, az operett abszurdjából született meg az a színpadi fantázia, amely művel is, szórakoztat is, és méltón ápolja is Janovics emlékét: a Szívem szeret. A darabban Offenbach, Strauss, Lehár, Kálmán Imre, Bartók, Tóth Ede, Szirmai Albert és Lajtai Lajos dallamai csendülnek fel, és megelevenednek a korabeli kolozsvári színházi élet olyan személyiségei, mint Poór Lili, Lehár Ferenc és persze maga Janovics is.   

Kedden, 10-én élőzenei kísérettel vetítik Kertész Mihály A tolonc című filmjét, amelyet a Janovics által alapított filmgyárban forgattak. Utána pedig Zágoni Bálint portréfilmje kerül bemutatásra, Janovics Jenő, a magyar Pathé címmel.

A rendezvénysorozat teljes programja itt tanulmányozható. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?