Isabelle Huppert kapja a 2022-es Berlinálé életműdíját

Isabelle Huppert francia színésznő előtt tiszteleg a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál. A Homage szekcióban hét filmjét vetítik le, és február 15-én ő veheti át életművéért a tiszteletbeli Arany Medvét, közölték csütörtökön a szervezők.

Fotó: Wikimedia CommonsHuppert eddig a Berlinálé hét versenyfilmjében játszott, az összes nagy filmfesztiválon színészi díjjal tüntették ki, pályája során pedig több mint 150 mozi- és tévéfilmben szerepelt, emlékeztet a közlemény. A színésznő olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jean-Luc Godard, Olivier Assayas, Andrzej Wajda, Paolo és Vittorio Taviani. Claude Chabrol összesen hét, Michael Haneke pedig négy filmjében dolgozott Hupperttel, aki az európai és amerikai alkotók mellett több ázsiai rendezővel is közreműködött.

A Berlinálén Isabelle Huppert életművéből vetítik az 1977-es A csipkeverőnőt (La Dentellière, r. Claude Goretta), az 1980-as Mentse, aki tudja (az életét) (Sauve qui peut (la vie), (r. Jean-Luc Godard), az 1995-ös A szertartást (La Cérémonie, r. Claude Chabrol), a 2001-es A zongoratanárnőt (La Pianiste, r. Michael Haneke), a 2002-es 8 nőt (8 Femmes, r.  François Ozon), a 2016-os Az eljövendő napokat (L’Avenir, r. Mia Hansen-Løve) és a 2016-os Áldozat?-ot (Elle, r. Paul Verhoeven). Emellett bemutatják Laurent Larivière új filmjét, az À propos de Joan címűt, amelyben Isabelle Huppert Lars Eidinger mellett játszik főszerepet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?