Irodalommal, művészekkel találkozhatnak a gyerekek a Téka Alapítvány összművészeti táborában

Kilencedik alkalommal szervezi meg a szamosújvári Téka Alapítvány az összművészeti tábort július 12-16. között, Feketelakán. A négynapos rendezvényre olyan 14–18 éves fiatalokat várnak, akik szeretnének betekintést nyerni a kortárs kultúra világába és a műhelymunkák révén különféle ágazatokat képviselő alkotóművészekkel dolgoznának együtt. A jelentkezés május 22-én kezdődik és július 3-áig tart.

Ebben az évben a „Nem én!” kérdéskörét járják körbe a táborlakók, valamint azt, hogy hogyan tudják a fiatalok önmagukat, céljaikat, erősségeiket és gyengeségeiket felvállalni, társaikhoz, a társadalomhoz viszonyulni és kapcsolódni hozzűjuk a művészeti eszközök segítségével. A közös alkotói munkán túlmutató célkitűzés az, hogy a táborozó diákok baráti közösséggé kovácsolódjanak, hogy a Feketelakon létrejött kapcsolatok a tábor lejártával is megmaradjanak. Az adott év táborának témáját a szervezők és mentorok közösen választják ki, ezek általában a fiatalokat foglalkoztatja, így lett előző évben a Pénz a téma – jelentette ki Márton Evelin író, az összművészeti tábor egyik állandó mentora.

Balázs-Bécsi Attila, Szabó Annamária, Márton Evelin és Debreczeni Orsolya | A szerző felvételei

A tábor ötletéről Szabó Annamária és Debreczeni Orsolya, a két alapító beszélt. Elmondták, kezdetben javarészt népi kultúrához kapcsolódó tevékenységeket szerveztek, majd Debreczeni Orsolya magyartanárnő megérkezésével „modernizálták” a táborz irodalmi és a kulturális életét. A cél az volt, hogy színészeket, írókat, költőket ismertessenek meg a szamosújvári fiatalokkal, így született meg a művészbeugró. Később ebből alakult ki az összművészeti tábor, ahol a műhelymunkák révén a fiatalok belekóstolhatnak az irodalmi és művészeti ágazatokba. „Ez attól összművészeti tábor, hogy különböző művészeti ágakat foglal magába, ez évente változik, viszont vannak állandó mentorok, akik irányítanak” – mondta Szabó Annamária. Ilyen állandó mentor Farkas György filmrendező, Gőbölös Gábor koreográfus és drámapedagógus, valamint Márton Evelin.

Debreczeni Orsolya hozzátette a művészbeugró 3–4 évig tartott, a művészek eljöttek egy-egy beszélgetésre, ahol a gyerekek kötetlen beszélgetésen találkozhattak velük és tehették fel kérdéseiket. „Ez egy olyan térben, mint Szamosújvár, tényleg érdekesség, mert holott 45 kilométerre vagyunk Kolozsvártól, mégis úgy éreztem, hogy ez egy hiány. Meg kell ismertetni velük azt a kultúrát, ami Kolozsváron történik” – mondta. Pár év múlva a gyerekek kérték, hogy lehessen több időt együtt tölteni a meghívottakkal, így kísérleti jelleggel az alapítvány központjában megszervezték az első tábort, utána pedig Feketelakára költöztek.

Balázs-Bécsi Attila, a harmincéves Téka Alapítvány elnöke elmondta, a szervezet elsősorban kultúrával és oktatással foglalkozik, de szórványművelődési központokat is működtetnek, ahol hetente ötszáz gyerekkel, fiatallal foglalkoznak, illetve évente több nagyobb lélegzetvételű rendezvényt is szerveznek, ilyen a Nemzetközi Néptáncfesztivál is. „Az oktatás és a kultúrára való odafigyelés mellett van egy kevésbé ismert része is a tevékenységünknek. Úgy érezzük, felelősségünk van a Mezőség iránt nem csak ilyen szinten, hiszen mindenki ismeri a mezőségi kultúrát és népművészeti oldalát, hanem felelősek vagyunk a régió modernizálását illetően is, ezért indítottuk el a Tóvidék-programot” – jelentette ki az alapítvány elnöke. Hozzátette: alprogramok és projektjeik szintjén sikerült életben tartani a régió korszerű kulturális művészeti irányzatokba való bekapcsolódását.

Az eddig felmutatott kulturális tevékenységeknek teret adó helyszín, Feketelaka 2022-ben került be a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózatba. „Jelenleg ebben a hálózatban körülbelül száz Kultúrpajta létezik, amiből 24 Erdélyben, ettől az évtől kezdődően. Mezőségen mi vagyunk az egyedüliek” – mutatott rá Balázs-Bécsi Attila.

A Szamosújvári Téka Alapítvány 9. Összművészeti táborába 14–18 éves korosztály jelentkezését várják május 22-étől július 3-áig a következő e-mail címre: anna@teka.ro. A férőhelyek száma korlátozott, ezért maximum 45 diák jelentkezését tudják elfogadni a szervezők. A táborral, illetve az Alapítvány munkájával kapcsolatos kérdésekben Szabó Annamária programfelelőst kereshetik a0744/663-331-es telefonszámon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?