Ioan Aurel Pop marad a Román Akadémia elnöke

Újabb négy éves mandátumot kapott kedden a Román Akadémia élén Ioan Aurel Pop.

Az elnökválasztás titkos szavazással zajlott a Román Akadémia aulájában megtartott közgyűlésen.

Az intézmény közleménye szerint a régi-új elnök 142 támogató szavazatot kapott a 157 leadott voksból.

Popnak ez lesz a második mandátuma az akadémia elnökeként, miután a 2018. április 5-ei közgyűlésen az intézmény élére választották.Fotó: Ioan-Aurel Pop Facebook-oldala

A 63 éves, történész végzettségű Ioan Aurel Pop a Kolozs megyei Vasasszentivánon született, a középiskolát Brassóban végezte, egyetemi oklevelét, évfolyamelsőként a kolozsvári Babeş-Bolyai egyetem történelem szakán szerezte, doktori disszertációját a középkori Erdélyből írta. 

Kolozsváron végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát, 2012-től a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora, több külföldi egyetem vendégprofesszora. Betöltötte a New York-i és velencei román kulturális intézet igazgatói tisztségét. 2001-től a Román Akadémia levelező, 2010-től rendes tagja. Több mint 50 könyv és 300-nál több tudományos értekezés szerzője, számos belföldi és külföldi díj kitüntetettje.

Mint első kinevezésekor az MTI emlékeztetett: a nemzeti elfogultságát nem titkoló tudós többször keveredett nyílt vitába a mítoszromboló román történetírás élharcosával és legnépszerűbb szerzőjével, Lucian Boiával.  Pop közéleti tevékenysége során többször szót emelt a hivatalos román történelemszemlélettel sokhelyütt összeegyeztethetetlen magyar történetírás tézisei ellen. Egyike volt azoknak, akik a Hargita megyei tanács megrendelésére készült A székelység története című magyar nyelvű kézikönyv tartalmát kifogásolták.

Ioan Aurel Pop nevét a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökei, George Simion és Claudiu Târziu a párt lehetséges elnökjelöltjeként említették, ám a történész februárban közölte, nem vállal politikai szerepet, az egyetlen politika, amivel foglalkozik, az a Román Akadémia politikája.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?