Elhatárolódik az akadémia az INSCOP-közvéleménykutatástól

A Román Akadémia elnöksége szerint nem az intézmény rendelte meg azt a közvélemény-kutatást, amelynek eredményeit hétfőn ismertette az akadémia alárendeltségében működő, politikatudományokkal és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó Ion I. C. Brătianu Intézet.

Az akadémia elnöksége keddi közleményében rámutat, „meglepődve vette tudomásul”, hogy egyik alintézete a belpolitikai élettel kapcsolatos közvélemény-kutatást ismertetett.

„Az akadémia soha nem rendelt ehhez hasonló felmérést, amelyet ráadásul a választási kampány kellős közepén ismertettek” – áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a tudományos itnézmény soha nem avatkozik bele a politikai élet történéseibe.

Az akadémia politikatudományokkal és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó Ion I. C. Brătianu Intézete hétfőn ismertette politikai és szociális témájú felmérését, amelyet az ISCOP Research közvlemény-kutató cég készített április 12. és május 3. között.

A vitatott felmérés szerint a teljes választókorú népesség körében az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a biztos szavazók körében a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága a legnagyobb két héttel az európai parlamenti választások előtt. A jelentés az RMDSZ helyezését az ötszázalékos bejutási küszöb alá jósolta.

Kapcsolódók

Kimaradt?