Elhunyt a Román Akadémia elnöke, Ionel Valentin Vlad

Hosszas szenvedés után vasárnap bukaresti otthonában elhunyt Ionel Valentin Vlad, a Román Akadémia elnöke. Az Akadémia közleménye szerint az elnököt hosszas, 'de méltóssággal és diszkrécióval tűrt' szenvedés után érte a halál.

Ionel Valentin Vlad 74 éves volt. A volt professzort december 28-án a Belu temetőben helyezik örök nyugalomra. A temetés előtt néhány órával felravatalozzák az akadémia székhelyén.

Ionel Valentin Vlad 1943, szeptember 22-én született. Elektronika és távközlés szakon diplomázott, doktori disszertációját 'Az információ valós idejű feldolgozása a holográfiában' címmel írta. Végigjárta az egyetemi ranglétrát, az atomkutató intézet holográfia laborjának vezetője lett, majd 1990 után vezető kutatóként dolgozott az országos lézer intézetben. Számos országban tanított és több int 60 tudományos munkája jelent meg köztük a 'Bevezetés a holográfiába'és az 'Információ optikai feldolgozása'.


1991-től az akadémia levelező, 2009-től rendes tagja. 2009. április 8-án az akadémia elnökének választották.2008-ban magas állami kitüntetésben részesült.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?