Ingyenes „ráhangoló” koncerttel indul a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

A jazz-zene nemzetközi sztárjaival, gyermekprogramokkal és ingyenes koncertekkel is kedveskednek a két év szünet után újra megszervezett Csíkszeredai Jazzfesztivál szervezői az igényes zene kedvelőinek.

Július 23-tól újra a jazzmuzsikáé lesz a főszerep Csíkszeredában. A két éves „Csipkerózsika-álmából” ébredő csíkszeredai jazzfesztivál négy naposra bővült, és a műfaj igazi nagyágyúit hozza el a székelyföldi városba. Az eseményt felvezető csütörtöki sajtóeseményen a főszervező Mini Jazzfesztivál Egyesület képviseletében Szilágyi Nóra elmondta: a 11. kiadásához érkezett a fesztivál, amely több névváltozáson is átesett az évek során.

„A programot az idén is nagyon színesre sikerült összeállítanunk. A fesztivál négy naposra bővült, sőt, egy ötödikkel is megtoldottuk, szerdán tartunk egy ingyenes ráhangoló eseményt” – részletezte az énekesnőként is ismert szervező. A rendezvény fő helyszíne a Mikó-vár belső udvara lesz, a nulladik napi koncertet a Csíki Játékszín előtti téren tartják, és a város központi parkjában is lesznek események.

Színfolt lesz az idén, hogy a Hargita Megyei Kulturális Központtal karöltve külön projekt keretében mutatkozhatnak be székelyföldi tehetséges zenészek. Erről Ferencz Angéla, az intézmény vezetője elmondta: a fiatal tehetségek megszólaltatása mellett a projekt célja a fiatal közönség bevonzása is az eseményre.

Világsztárok a színpadon

A koncertek sorából kiemelkedik a Roberto Fonseca Trio kubai zenekar, amelyet csütörtökön láthat, hallhat a közönség, de a világhírű jazz-előadó, Dhafer Youssef is ott lesz másnap, pénteken Csíkszeredában a zenekarával. Emellett főleg romániai és magyarországi előadók lépnek színpadra, akik a klasszikus jazztől a jazzrockig számos műfajt bemutatnak. Az erdélyi fellépők közül érdemes kiemelni a Koszika & The HotShots fellépését, amely a szombati zárókoncertje lesz. A fesztivál minden napját szabad zenélések, jam session-ök  zárják.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kiemelte: Csíkszeredában helye van a minőségi zenét felsorakoztató eseményeknek, ezekben a napokban éppen a Régizene Fesztivál zajlik. „A jazzfesztivál korábban bebizonyította, hogy helye van a városunkban és méltó emblémája Csíkszereda kulturális életében. Ezért erős önkormányzati rásegítéssel támogatjuk ezt a kezdeményezést, mert azt szeretnénk, hogy az ez évi fesztivál legyen egy új kezdet, ami ezután csak növekedhet” – emelte ki a városvezető. Hozzátette: a székelyföldi és erdélyi sajtó mellett az esemény felkeltette a magyarországi és a bukaresti média érdeklődését is.

A fesztivál részletes programja megtalálható a hivatalos honlapon, valamint a fesztivál Facebook-eseményénél. Jegyek a bilete.ro oldalon kaphatók. A Mikó-várban megtartott koncertekre maximum 300 jegyet adnak el a szervezők és oltási igazolvány, vagy negatív koronavírus teszt felmutatása szükséges a belépéshez. Ennek hiányában lehetőség lesz a helyszínen ingyenes antigén gyorsteszt elvégzésére.

(Borítókép: Csíkszereda Városháza)

Kapcsolódók

Kimaradt?