Hétvégén még megtekinthetőek 2021 legjobb sajtófotói Kolozsváron

Vasárnapig látogatható még az év legjobb sajtófotóit bemutató 64. World Press Photo kiállítás a kolozsvári Bánffy-palotában. A versenyre idén 130 országból több mint 4300 fotós jelentkezett, a beküldött képek száma pedig meghaladta a 74 ezret. A kortárs társadalmat legprecízebben bemutató vizuális alkotásokat a fotóművészet jeles képviselőiből alkotott nemzetközi csapat választotta ki – írják a szervezők.

A szerző felvételeiAz Általános hírek kategóriában egyéni fotójával az első díjat Mads Nissen nyerte el. Fotóján a 85 éves Rosa Luiza Lunadit egy nővér öleli át az idősek otthonában, Sao Paoloban, Brazíliában, augusztus 5-én. A fotó kiegészítő szövegéből megtudtuk: ez volt az első ölelés, amelyet az idős nő az elmúlt öt hónapban kapott, mivel márciusban az idősek otthonainak kapuit mind bezárták a látogatók előtt a koronavírus miatt, megakadályozva ezzel több millió brazil személyt, hogy látogathassák rokonaikat.

A Portré kategória második helyezettje Iván Macías mexikói fotós lett, aki egy műszakát éppen befejező orvost kapott lencsevégre, akinek a védőmaszk miatti sebek, karcolások tisztán láthatóak az arcán. A képet Mexikóvárosban készítették, május 19-én, a kiegészítő szövegben az alkotó arra hívja fel a figyelmet, hogy a Forbes által megvizsgált 37 ország közül 2020 novemberében Mexikó több mint 78 ezer koronavírussal megfertőződött egészségügyi alkalmazottat jelentett le, amellyel az első helyre kerültek a világon az egy főre eső covidos egészségügyi személyzet számát illetően.

Az Általános hírek kategóriában fotóriportjával első díjat nyert Valery Melnikov orosz származású fotográfus, aki az Azerbajdzsán és az örmény etnikumúak közötti konfliktust dokumentálta Hegyi-Karabahban, ahol 30 év szünet után szeptemberben újra kitört a háború. 1994-ben az itt élő örmények autonóm államot kiáltottak ki, a feszültség a következő évtizedek alatt folyamatosan jelen volt, majd 2020-ban Oroszország segítségével Azerbajdzsán visszaszerezte a korábban elvesztett területet.

A Kortárs problémák témakörben Pablo Tosco argentínai fotós nyerte el az első díjat. A fotón egy nő, Fatima látható, aki fiával együtt éppen halászhálót vet ki az óceánba, Jemenben. „Fatimának kilenc gyereke van, és azért, hogy el tudja tartani őket, a halászatból él. Annak ellenére, hogy az országot tönkretették a fegyveres konfliktusok, Fatima visszatért, és az eladott halakból egy bárkát vásárolt, így próbálja újrakezdeni az életét” – jegyzi meg a kép alkotója.

A Természet kategória első díját Ami Vitale nyerte el, aki egy Rotschild-zsiráfot örökített meg, amint azt egy biztonságos helyre szállítják, Kenyában. A Rothschild-zsiráf az egyik leginkább veszélyeztetett zsiráffajta, becslések szerint a vadonban 1500 egyede él. Az elmúlt évtizedben a Baringo-tó vízszintje, ahol a képen látható zsiráf él, egyre csak emelkedett, elvágva teljesen a zsiráfok elől a szárazföld felé vezető utat, emiatt volt szükség a minél hamarabbi elszállításra.

A Természet kategória második helyezettje fotóriport kategóriában Ezra Acayan Fülöp-szigeteki fotós lett, aki a Batangas tartományi Taal vulkánt örökítette meg, amely január 12-én tört ki, és 14 kilométeres körzetben borított be mindent hamuval. Az ország legaktívabb vulkánja nem csak hamuesőt, hanem légköri elektromos kisüléseket okozott kitörésekor, így evakuálni kellett a lakosságot. Nagyjából 750 ezer személyt érintett a kitörés – olvasható a képhez csatolt szövegben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?