Nem tetszett a World Press Photo döntése Oroszország ankarai nagykövetségének

Elítélte Oroszország ankarai nagykövetsége a World Press Photo döntését, miszerint a fotópályázat fődíját az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készült fotó nyerte, amely a gyilkost a holttest mellett állva, fegyverrel a kezében ábrázolja.

A Facebook-on közzétett üzenetében a nagykövetség elszomorítónak, az etika és az erkölcsi értékek teljes lealacsonyításának ítélte a döntést. A nyilatkozat szerint „elfogadhatatlan a terrorizmus borzalmának propagálása.”A fődíjas fényképet Burhan Özbilici, az AP hírügynökség fotósa készítette, közvetlenül azután, hogy a török rendőrség 22 éves alkalmazottja egy kiállításmegnyitón végzett Andrej Karlov orosz nagykövettel. A felvételen a merénylő vádlón a magasba mutat, job kezében fegyver van és az arcán harag tükröződik.

A World Press Photo zsűrije a fotós bátorságát és a kép szimbolikus jelentőségét értékelte az odaítélt díjjal. A zsűri elnöke, Stuart Franklin is elismerte, hogy a fénykép közzététele erkölcsi szempontból problémás: a The Guardian-nak elmondta, hogy a fénykép megosztotta a testületet, mert egy bűncselekmény ábrázolásáról van szó, az elkövető és az áldozat egymás mellett láthatóak.

A Duma külügyi bizottságának elnöke, Kosztantin Koszacsev azt mondta, hogy a döntés nem etikus és feltette a kérdést, hogy vajon „hány terroristát inspirálhat a fénykép”, tudósított a RIA Novosti orosz hírügynökség.

A World Press Photo 2017-es győztesei itt láthatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?