Fogyatékkal élő fiatalokon segít a szatmári színház és a filharmónia

Bárkaotthon építésére gyűjt a Noe Partium Egyesület, a projekt támogatására jótékonysági rendezvénysorozatot szervez a Harag György Társulat és a Dinu Lipatti Filharmónia, derült ki az Északi Színház büféjében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A „Tündérhont” a Szatmár megyei Mikolában, a helyi polgármesteri hivatal által adományozott telken építik fel. A munkálatok már zajlanak, köszönhetően az egyesület osztrák testvérszervezetének és a támogatóknak, akik 150 ezer euróval segítették a terv megvalósulását. Az otthonban azok a fogyatékkel élő fiatalok lakhatnak majd, akik most a szintén Mikolában található Mosolyház nevet viselő nappali központban töltik idejük nagy részét, de kérdéses, hogy felnőttként, a szülők támogatása nélkül hogyan boldogulnának, mondta el Katócz Irén, a Noe Partium Egyesület elnöke.Fotó: Czinzel László

A Tündérhon az egyesület nemrég elhunyt elnöke, Löchli Tünde utolsó nagy projektje volt, a befejezéssel így az ő emléke előtt is tisztelegnek, hangzott el. „Tündét már egészen kis kora óta Tündérnek becézték. Az épülő bárkaotthon neve eredetileg a Fény Otthonba lett volna, de úgy gondoltuk, hogy az új névvel örök emléket állíthatunk egyesületünk mozgatórugójának és elnökének” – magyarázta Kegyes Dávid, a rendezvénysorozat ötletgazdája.

A jótékonysági rendezvénysorozat épp Löchli Tünde születésnapján, február 23-án, szerdán veszi kezdetét: 18 órától lesz látható a Harag György Társulat Csongor és Tünde című előadása, melynek középpontjában épp Tündérhon és annak keresése áll. Február 26-án 19 órai kezdettel lesz látható a Magyar Művészeti Akadámia által készített Harag Györgyről szóló portréfilm. „Ezt a filmet eddig még sehol nem láthatott a közönség – a zárt körű bemutató az MTVA külön engedélyével valósulhat meg, ugyanis a filmet a magyar közmédia fogja néhány héten belül sugározni” – hangsúlyozta Bessenyei Gedő István.Csongor és Tünde | Fotó: Czinzel László

A rendezvénysorozatot március 10-én, a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia operettelőadása zárja.

„Löchli Tündével még hónapokkal a halála előtt egyeztettünk egy kamarazenei koncertről, amellyel gyűjtenénk a mikolai építkezés befejezésére. Most egy jelentősen nagyobb koncerttel próbálunk mi is hozzájárulni, hogy az álom valósággá váljon” – mondta Kovács Pistuka Emőke.

Mindhárom előadás előtt az érdeklődők megtekinthetik és vásárolhatnak a Mosolyházba járó fiatalok által készített kézműves termékeinkből, megismerhetik a Noe Partium egyesület tevékenységét és elhelyezhetik adományaikat is, mellyel a Tündérhon megvalósulását támogatják.

A Csongor és Tünde előadásra, illetve a Harag György filmpremierre jegyek válthatók a színház jegypénztárában. A társulat a teljes bevétellel a Tündérhon felépítését támogatja, illetve lehetőséget teremt a szokott módon a nagyobb összegű felajánlásokra. A filharmónia operettestjére a Dinu Lipatti Filharmónia jegypénztárában válthatók belépők, a helyszínen pedig a koncert alkalmával további jótékonysági felajánlások tehetők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?