Filmek, zene, színház és képzőművészet – November 1-jén kezdődik a 31. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Változatos és színes programokkal várja idén is a nagyközönséget a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A rendezvény központi helyszíne a mára már hagyományosnak számító Kultúrpalota, ha pedig már hagyományokról beszélünk, akkor az Alter-Native esetében akad bőven, ugyanis Románia egyik legelső nemzetközi filmes eseményéről van szó, amely 1993-ban – akkor még Sors és képzelet címmel – indult útjára. A fesztivált a kezdetek óta a Maros Megyei MADISZ szervezi.

Idén immár 31. alkalommal lesz november 1-5. között Marosvásárhely a rövidfilmek seregszemléjének helyszíne, ahol a közelmúlt terméséből válogathatnak az érdeklődők. A nevezési kritérium nagyon egyszerű: műfajtól függetlenül be lehet nevezni alkotásokat, legyen szó animációs, fikciós vagy dokumentumfilmről, viszont az alapkövetelmény az, hogy ezek a filmek ne haladják meg a 30 perces terjedelmet. A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon sok alkotó jelentkezett, a benevezett filmekből végül a szervezők 38 alkotást válogattak be a hivatalos versenyprogramba.

Az Alter-Native legnagyobb erőssége, hogy ritka az olyan filmes rendezvény térségünkben, amely ilyen formában fókuszálna a rövidfilmes felhozatalra, ezek az alkotások pedig kevés esetben keltenek akkora visszhangot, amivel a nagyközönség ingerküszöbét is elérik. Pedig sok esetben egy-egy animációs vagy egy negyedórás fikciós kisjátékfilm is okozhat katartikus élményt, az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva elmondható, hogy Marosvásárhelyen maradandó filmes élményben részesülnek mindazok, akik beülnek a versenyprogram blokkjaira. Ezek egyébként csütörtöktől szombatig tekinthetők meg, vasárnap pedig a seregszemle díjnyertes filmjeit vetítik újra.

Bár hagyományosan egy rövidfilmfesztiválról van szó, az Alter-Native szervezőcsapata a kezdetektől fogva arra törekedett, hogy a frissen megjelent egészestés nagyjátékfilmeket is láthassa a marosvásárhelyi közönség, ez pedig idén sem lesz másképp. A szervezők közlése szerint az Alter-Native 9 és fél órás versenyprogramja mellett a magyar és román filmipar legfrissebb alkotásait is elhozzák a marosvásárhelyi közönségnek november 1. és 5. között. A fesztivál programja a Északnak című thriller vetítésével indul. Az alkotás Mihai Mincan nagyjátékfilmje, mely igaz történeten alapul. Az Alter-Native elsőként műsorra tűzött nagyjátékfilmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában versenyezhetett, emellett a tavalyi bukaresti Les Films de Cannes közönségdíját is megnyerte. Ezt követi Szederkényi Olga dokumentumfilmje, a Böll közlegény megmentése. A Nobel díjas Heinrich Böll 1944-ben sebesültként néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, erről az időszakról szól a dokumentumfilm. Szederkényi Olgával a film zártkörű budapesti bemutatója után mi is beszélgettünk.

A szerdai nap zárásaként az Erőss Zsolt hegymászóról készült, Csoma Sándor által rendezett Magasságok és mélységek című filmet tekintheti meg a közönség, amelyben Erőss Zsoltot Trill Zsolt, feleségét, Sterczer Hildát pedig az erdélyi Pál Emőke alakítja. A felsoroltakon kívül, a teljesség igénye nélkül, olyan filmeket láthatunk, mint Tudor Giurgiu Libertate ’89 című alkotását, vagy Bernáth Szilárd Larry című filmjét, amelynek rendezője egyébként az idei fesztivál zsűritagja is. A díjnyertes kisfilmeket ismertető záróünnepség után kerül vetítésre Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre. A film elnyerte az Orizzonti kategória fődíját a velencei filmfesztiválon. A román filmipar képviseletében ott lesz a fesztiválon a Derék emberek című fekete komédia. Paul Negoescu filmje hivatalosan az elmúlt év legjobb hazai nagyjátékfilmje, emellett elvitte a Gopo-gála rendezői díját, a forgatókönyvírói díjat, a legjobb férfi fő-, illetve mellékszereplő díját, valamint a vágói díjat. A közelmúlt fontos történelmi eseményét feldolgozó játékfilm, a Blokád zárja a fesztivál filmprogramját. A Tősér Ádám által rendezett alkotás hét kategóriában vitte el a díjat az idei Magyar Mozgókép Díj- gálán Veszprémben. A legfontosabb kategóriában, a legjobb nagyjátékfilmek közül a Blokád című alkotást választotta ki az öttagú zsűri. Ugyanakkor a film a legjobb férfi főszereplőnek, a legjobb női mellékszereplőnek ítélt elismerést, a legjobb maszkért, vágásért, az operatőri munkáért és forgatókönyvért kapta meg a legjobbnak járó díjat.

Az Alter-Native viszont nem csak a filmről szól, hanem folytatva a sokéves hagyományt, változatos kísérőprogramok is színesítik az idei felhozatalt. Ami a koncerteket illeti, csütörtökön este 20 óra 30 perctől Földes László Hobo hozza el a Kultúrpalotába az általa írt Hobo az utcán című produkciót. A román zenei piac egyik legeklektikusabb projektjeként számon tartott Dl. Goe formációja pénteken este 20 óra 15 perctől várja a közönséget a Kultúrpalotában. A zenekar felállásában 3 színész, 2 színházi zeneszerző és egy filmrendező szerepel. 2023-ban a Fata Morgana albumhoz készített filmjük egy különleges műsor részévé vált, amelyben a zene a filmművészettel ötvöződik. A 31. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált a Bohém Ragtime Jazz Band koncertje zárja vasárnap 19 óra 45 perctől. 

Filmen és zenén kívül színházi előadások és képzőművészeti programok közül is válogathatnak az érdeklődők. Részletes program és további információk az www.alternativeiff.ro oldalon érhetők el, jegyek pedig a www.bilete.ro honlapon vásárolhatók elővételben, vagy a Kultúrpalota Enescu utcai bejáratánál, egy órával a napi program kezdése előtt.

Egy filmajánló a versenyprogramból
Nem mintha célom lenne bármelyik filmet is kiemelt figyelemben részesíteni, de az a helyzet, hogy a versenyprogramban szereplő 38 rövidfilm közül csupán egyet láttam, a Sátán című alkotást, amelyet rögtön az első versenyblokkban vetítenek, november 2-án, csütörtökön 14 órától. Belső Marcell és Csihar Arion filmje olyan univerzális problémákat feszeget, mint hogy meddig hajlandó elmenni az ember céljai megvalósításának érdekében, vagy milyen extrém helyzetekbe sodródhat akkor, ha nem részesül abban az elismerésben, amely véleménye szerint járna neki.

Teszi mindezt úgy, hogy maga a cselekmény egyfajta mikrokozmoszban játszódik, konkrétan egy Michelin-csillagos étterem konyhájában. Sokatmondó allegória már önmagában ez is, hisz az ember ilyen környezetben még inkább a tökéletességre törekszik – vélheti a néző, és nem is téved nagyot, viszont a történet csavarjai folyamatosan újabb megvilágításba helyezik a szemünk előtt zajló küzdelmet. Mert küzdelem ez a javából: a főhős küzd folyamatosan önmagával és küzd mindazokkal az igazságtalan helyzetekkel, amelyek a hatalmi hierarchia mechanizmusainak leképezései és amelyekből kifolyólag újabb és újabb zsákutcákban találja magát. És persze, hogy van valaki, akiben testet ölt mindaz a gonoszság, ami gátolja a továbblépést a szakmai és lelki beteljesülés felé.

De vajon ki is itt a Sátán? A szűk félórába szorított történet lehet, hogy érdemes lett volna arra, hogy bővebben is kibontsák az alkotók, viszont a végeredmény így is egy feszes cselekményű film lett, amely első pillanattól az utolsóig a székbe nyomva tartja a nézőt. Köszönhető ez nem utolsósorban a remek szereposztásnak – Ónodi Eszter kiváló, de nem csak ő –, valamint a zenei aláfestésként első látásra/hallásra nem épp ide passzoló black metal is rengeteget hozzátesz a Sátán hangulatvilágához. Megtekintésre mindenképp ajánlott!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?