Figyelmeztető sztrájk a nagyszebeni filharmóniánál: a művészek szerint a koncert pluszmunka

A Nagyszebeni Állami Filharmónia szakszervezete bejelentette, hogy csütörtök este 15 perces figyelmeztető sztrájkba lépnek. Azzal vádolják az intézmény vezetőségét, hogy nem hajlandóak kollektív munkaszerződésről tárgyalni. A menedzsment szerint meg kell menteni a szakszervezettől filharmóniát, mert „őrület”, hogy szerintük a közönség előtti szereplés többletmunka.

A szakszervezetbe tömörült
zenészek azt állítják, hogy egyéni munkaszerződésük és munkaköri leírásuk alapján kötelesek jelen lenni a főpróbán, a főpróba után pedig egyénileg gyakorolni, akár az intézményben, akár otthon, vagy ahol csak lehetőségük van rá, és 18:30 órától jelen lenni az előadáson. „Az előadáson való részvétel a Munka Törvénykönyvének rendelkezései szerint túlórának minősül, a munkavállaló beleegyezése nélkül nem végezhető túlóra, és a munkavállalók nem adták beleegyezésüket. Hasonlóképpen, az intézmény vezetősége nem adja meg a munkavállalóknak a heti pihenőidőt, a 48 egymást követő pihenőórát azon egyszerű oknál fogva, hogy akkor koncertek és előadások vannak" – érvel a szakszervezet.

Fotó:  Nagyszebeni Állami Filharmónia/Facebook
Válaszában az intézmény vezetősége közölte, hogy a szakszervezeti vezetők „négy éve szisztematikusan akadályozzák a Nagyszebeni Filharmónia teljes tevékenységét, és teljesen eltávolodtak a művészi küldetéstől".
„Tekintettel arra, hogy az intézmény tevékenységének tárgya éppen az előadás/koncert,
őrültségnek tűnik, hogy bárki azt gondolhatja, hogy a művészek közönség előtti szereplése többletmunkát jelent, és nem értjük, miért kell magyarázni, hogy egy közpénzből finanszírozott koncert- és előadóművészeti intézmény ilyen előadásokat szervez. Ha az előadásokon való részvételre felvett dolgozók megtagadják kötelességük teljesítését arra hivatkozva, hogy a fellépés többletmunkát jelent, amelyhez külön hozzájárulást kell adniuk, az azt jelenti, hogy egyesek vagy nem tudják, milyen szakmát választottak, milyen munkaszerződést írtak alá, vagy tévedtek a hivatásukkal kapcsolatban" – írja közleményében a Filharmónia vezetősége.

Azzal is vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy halogatták a kollektív szerződés kidolgozását és aláírását, és valójában blokkolni akarják az intézmény munkáját. Szerintük engedély nélküli felvételeket készítenek az intézményben, és fenyegetik azokat a zenészeket, akik nem szakszervezeti tagok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?