Fegyveresek őrzik a Brukenthal Múzeum Krisztus-portréját?

Elterjedt egy fotó a közösségi médiában, amelyen az látható, hogy két maszkos-fegyveres férfi őrzi Tiziano Veccellio Ecce Homo című festményét a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeumban. Kétségkívül frusztráló lehet, ha két fegyveres társaságában kell élvezni a kultúrát, ám mindenki megnyugodhat. A kép ugyan valódi, ténylegesen fegyveresek állnak a Krisztus-portré mellett, ám az a fotó készültekor épp nem kiállítva volt, hanem szállításra várt, az azt őrző alakok pedig nem mások, mint csendőrök, akik a műtárgyak szállítására szakosodott cég, a Fine Art Transport munkatársaival dolgoznak.

Történelmi pillanat volt tegnap Jászvásáron, amikor Tiziano Vecellio híres műve, az Ecce Homo című festmény megérkezett a Regina Maria Múzeumba. A kiállítást, amelyen látható lesz, május 9-én 17 órától nyitják meg. A negyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum, ahonnan a képet átszállították Jászvásárra, egy teljes fotógaléria kíséretében tette közzé a hírt, hogy a híres festő remekműve megérkezett, és hamarosan látható is lesz Jászvásáron.

Fotó: Brukenthal Nemzeti Múzeum

A történet ott vált érdekessé, hogy valaki, kiragadva egy képet a teljes fotógalériából, kiposztolta a közösségi-médiába, hogy maszkos-fegyveres személyek őrzik a festményt. A kommentszekcióban természetesen el is kezdődött a háború, a méltatlankodás és a nemtetszés kifejezése, hogy mégis hogy lehetne úgy megnézni egy kiállítást, hogy fegyveres alakok felügyelik minden mozdulatodat.

Az emberek frusztrációja jogos, ám alaptalan. Mindenki megnyugodhat, sem Nagyszebenben, sem Jászvásáron nem fognak rendőrök, csendőrök vagy katonák álni a Krisztus-portré mellett. Most sem teszik. A Brukenthal Nemzeti Múzeum bejegyzéséből egyértelműen kiderül, hogy a fotók a szállítás előtt készültek, a rajta látható fegyveresek pedig csendőrök, akik a Fine Art Transport cég alkalmazottainak munkáját segítik. Az ő feladatuk, hogy az értékes műtárgyakat biztonságban átszállítsák egyik helyről a másikra. Ők vitték el a képet Nagyszebenből Jászvásárra, oda megérkezvén pedig a szabályoknak megfelelően átadták, a munkájuk pedig ezzel véget is ért. Talán meglátogatják majd a képet a kiállításon, de biztosan nem fegyverekkel, nem kell aggódni emiatt.

Az európai művészet remekműve, az Ecce Homo az évek során Európa számos múzeumában megfordult. Romániában a Brukenthal Nemzeti Múzeum 207 éves fennállása alatt mindössze kétszer állították ki. Alexandru Constantin Chituță, a Brukenthali Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy amióta átvette az igazgatói tisztséget, szükségesnek tartotta, hogy a Brukenthali Nemzeti Múzeum gyűjteményének nagy részét népszerűsítsék és kiállítsák az ország többi pontján is. A Brukenthali Nemzeti Múzeum gyűjteménye nagy és értékes, de szükséges, hogy az ország más részén élők is élvezhessék azt. Idén a jászvásári Regina Maria Múzeummal és a helyi városházával való kapcsolatuknak köszönhetően úgy döntöttek, hogy először Moldovában állítják ki az európai művészet ezen fontos remekművét.

Az Ecce Homo című kiállítás 2024. május 9-én, 17:00 órakor nyílik meg a Regina Maria Múzeumban az Európa-nap alkalmából, és 2024. június 5-ig tart nyitva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?