Erdélyi turnéra indul a Halálra táncoltatott lány

Csoóri Sándor születésének 92. évfordulójára emlékezve, négyállomásos erdélyi turnéra viszik a Halálra táncoltatott lány című balladajátékot. Az írótól 1959-ben megrendelt darabot  a Nomád Nemzedék Társulat viszi színpadra, Novák Péter rendező szerint a darab mondanivalója ma is, mi több, örök érvényűen aktuális.

Egy különleges erdélyi turnéval emlékeznek meg a kétszeres Kossuth-díjas költő, író, esszéista, Csoóri Sándor születésének 92. évfordulójáról. A Halálra táncoltatott lány című balladajátékot a Nomád Nemzedék Társulat előadásában láthatják négy erdélyi városban. Az 1959-ben megrendelt darabot Novák Péter alkalmazta színpadra és rendezte, aki mint mondta, nem kellett aktualizálnia a művet, hiszen a táncelőadás mondanivalója ma is, mi több örök érvényűen aktuális.Fotó: Fürjes Viktória

„Minél többet őrizni az eredeti írói szándékból, minél inkább tartani vele a történet sűrűjébe, különös tekintettel arra a megrázó lírai környezetre, amiben megszólal” – vallott a darab megszületésének szándékáról Novák Péter. Maga Csoóri Sándor számára is kiemelt szerepet kapott ez a mű, éppen ezért esett erre a rendező választása.

A balladajáték budapesti bemutatóját az író halálának ötödik évfordulóján, 2021. szeptember 12-én tartották a Magyar Nemzeti Táncszínházban. A négyállomásos erdélyi turné épp a szerző születésének napján, február 3-án debütál a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház színpadán, másnap a Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában játsszák. A további helyszínek: február 5. – Kolozsvári Magyar Opera, február 6. – Nagyváradi Szigligeti Színház nagyterme. Az előadások 19 órakor kezdődnek.

A produkció az EMMI Csoóri Sándor Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?