Erdélybe látogat a Hajnali – erdővidéki táncélet a Kossuth Rádióban

Az Erdővidékkel foglalkozik a Kossuth Rádió „Hajnali” – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora a március második hetében. A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsorában az Olt és a Kishomoród völgyei között, a Baróti-medencében, Háromszék északnyugati csücskében húzódó erdélyi térség népzenéjéből kínál válogatást.

A vidék központja Barót városa volt. A két világháború között az Erdővidék gazdag volt táncalkalmakban, és egészen az 1990-as évekig viszonylag nagy számban működtek falusi bandák.

A cigányzenekarok dallamkészletét a vidék táncai határozták meg. Ezek alapján repertoárjukat két fő csoportba oszthatjuk: a hagyományos magyar táncok kísérődarabjaira, és az idegen eredetű polgári táncok dallamaira. Erdővidékről mintegy tizennyolc táncot ismerünk. Ezeket két fő stílusréteg jellemzi: a „törzsökös” magyar táncok, valamint a kötött polgári táncok. A Székelyföldön többféle elnevezést is viselő verbunk a két világháború között rögtönzött egyéni és csoportos formában is élt. A „csűrdöngölő”, „falramászós” vagy székelyverbunk neveket viselő férfitáncok a táncalkalmak csökkenésével elsőként estek ki a táncrendből. Ezekből a legényesekből napjainkra Erdővidéken csak töredékek maradtak fenn.

A Homoród mentén és Erdővidéken is létezik egyfajta marosszéki nevű tánc, de a motívumai és ütembeosztása alapján nem azonos a Marosszéken elterjedt forgó-forgatós tánctípussal. Az erdővidéki marosszéki változat stílusa sokkal inkább a vidéken mindenütt elterjedt polgári kötött páros táncra, a ceppelre emlékeztet. A táncrendben különálló táncként, falvanként változóan, hol a polgári táncok után, hol pedig a sebes csárdás után táncolták.

Erdővidéken gazdag a polgári eredetű kötött páros táncok ciklusa, melyeknek „némötös” a nevük. Meg kell még említenünk az errefelé igen elterjedt dramatikus táncokat is. Ilyen volt például az úgynevezett kecskejárás. Régen ezt a szokást a karácsony és újesztendő közti időben gyakorolták, és csak később került át a farsangi ünnepkörbe.

Az adás Éri Márton szerkesztése és Pénzes Géza műsorvezetése mellett reggelente, romániai idő szerint 5.03 órától hallgatható. Az interneten a Mediaklikk.hu felületén érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?