Népzenével ünnepelték a magyar kultúra napját Nagyenyeden

A többéves hagyománynak megfelelően, a nagyenyedi és a gyulafehérvári diákság körében zajlott a magyar kultúra napjának tiszteletére szervezett központi emlékünnepség Fehér megyében.

A megye két magyar nyelvű középiskolájának – a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum – diákjai saját műsorral léptek a nagyközönség elé. A hosszú hétvége miatt, amikor a bentlakó diákok zöme hazautazik, a rendezvényt, 2023. január 19-ére, csütörtök délutánra időzítették.

A szerző felvételei

A kollégium dísztermének zsúfolásig megtelt közönségét Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere üdvözölte. „A kultúra mindaz, amit egy nép önmagáról el tud mondani, legyen az egy népdal, egy vers, egy fafaragvány. Ebből a páratlan kultúrából igyekszünk mindig, az év első nagyobb rendezvényeként, minél többet és minél szebbet nyújtani” – mondta.

Az alpolgármester idén is kiosztotta a Magyar identitásőrzés és hagyományápolás nagymestere díjat, amelyet ezúttal Szabó Csilla Erzsébet óvónőnek, a Miriszló Gyöngye Néptánccsoport vezetőjének ítéltek oda, aki 2012 óta fáradhatatlan munkával, a megye egyik legtehetségesebb néptánccsoportját működteti.

Az ünnepség díszmeghívottjai Tímár Sára és zenekara voltak. A kísérletező kedvű előadó 2011-ben elnyerte a Junior Príma Díjat magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A magyar kultúra napja alkalmával bemutatott előadás egyúttal főhajtás is volt a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor előtt is, hiszen a műsorszámok nagy része a költő népdallá vált szerzeményeit tették ki. A különleges műsort olyan ismert magyarországi intézmények is népszerűsítették, mint a Hagyományok Háza vagy a Folk Rádió. 

Ezt követően a Bethlen Gábor Kollégium Fügevirág Szilágyi Róbert tanár által vezetett néptánccsoportja szilágysági táncokkal örvendeztette meg a közönséget, felkészítőik Tóth Bence és Tóth-Bóna Boglárka Petőfi-programos ösztöndíjasok voltak.

A gyulafehérvári diákok élő népzenével kedveskedtek a közönségnek, a felcsíki dallamokra a legényest is bemutatták. Műsoruk második felében a huszonnégy tagú fiúkórus lépett fel, az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Az előadást követően a Bethlen-kollágium diáktanácsa táncházat szervezett az Apafi-teremben, amely kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a két iskola diákjai megosszák egymással gondolataikat, tapasztalataikat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?