Erdély madártávlatból – egyedülálló és átfogó tévésorozat készült a régióról

Az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat a pünkösdi hosszú hétvégén debütál a Duna Televízión. A produkciót a Magyarországon nagysikerű „madártávlatból” sorozatok mintájára, egy drónra szerelt nagyfelbontású kamerával forgatták.

Erdély, a középkori Magyar Királyság keleti fellegvára, amely a történelem során több alkalommal védelmezte a keleti hódítókkal szemben a királyságot. Az 1920 óta Romániához tartozó régiót ma leginkább Drakula szülőföldjeként ismerik a világon. A vámpír főúr legendájának kultusza nem csak a világbirodalmak vezetőit, de még Hollywoodot is meghódította, köszönhetően többek között az erdélyi származású Lugosi Béla korszakos alakításának is. Nemzetközi igényű ismeretterjesztő sorozat, amely nagy részletességgel bemutatja Székelyföldet, mindezek ellenére mégsem készült a régióról. Ezt a hiányt pótolja az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat.A sorozatot három évig készítették az alkotók, több mint húszezer kilométert megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és a tájban élő ember viszonyát is.

A Kárpátok ölelésében évszázadok óta együtt él itt magyar, román, szász, örmény, zsidó és cigány, mindenki a legjobb tudásával és saját fortélyaival járulva hozzá Erdély múltjához, jelenéhez, s jövőjéhez.

„Régi álmunk vált valóra azzal, hogy elkészíthettük a produkciót, nagyszerű stáb dolgozott évekig rajta, remélem, sokaknak szerzünk örömet vele. Közép-európai perspektívájú, közönségbarát sorozatot készítettünk, amelyben, csak úgy mint a hétköznapokban, megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. Székelyföldön mindazonáltal különösen lélekemelő volt forgatni, arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk” – nyilatkozta Takó Sándor, a sorozat ötletgazdája, producere, társrendezője.

„Több mint húsz éve járom Erdély útjait, régóta terveztük már, hogy Erdély szellemiségét bemutassuk a nagyközönség számára. Több éves munkának értünk a végére, de nem ülünk a babérokon, jelenleg is dolgozunk egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazásra alkalmas angol nyelvű kópiáján. Erdély világszerte ismert, mégis oly keveset tud róla az ember. Hisszük, hogy határon innen és határon túl kicsit segíthetünk Erdély népszerűsítésén” – mondta Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója és társrendezője.

„Egy élmény volt erdélyiként részt venni a forgatáson, hiszen mi itt élők ismerjük is és nem is Erdélyt. A számtalan helyszín bejárása megerősítette bennem azt, hogy e történeti régió igazi turisztikai potenciálja kulturális sokszínűségében van, amelyet a látható kulturális örökség képez le. Mindez, egy legalább ennyire színes természeti környezetbe ágyazva a világ bármely tájáról ide csalogathatja a látogatókat. A kérdés az, hogy a ma élő erdélyi emberek felnőttek-e ahhoz, hogy megéljék ezt az érzést és így gondolkodjanak, jobban értékelve környezetüket és épített örökségüket" – mondta Nagy József, a sorozat történész-szakértője.

Az alkotók a pandémia miatt nem jutottak el minden tervezett forgatási helyszínre. Mindezt azonban a második évadban pótolni kívánják, ahogy ugyanis mondják, „még minimum további négy részt szeretnénk készíteni”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A sorozat a Médiatanács Mecenatúra Program, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült. Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor, forgatókönyvírója Bárány Krisztián, operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, producere Takó Sándor, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István, ko-producere Kucsera Tamás Gergely, executive producere Adam Cobler, Bondár Mihály és Perecz Sándor. A sorozat narrátora Reviczky Gábor, Kossuth díjas színművész. Gyártó stúdió: Csillagos Ötös Film, Romis Film. Koprodukciós partner: Studio-X. Közreműködő stúdiók: Filmever, Azara Productions

A sorozat epizódjai a következő időpontban lesznek láthatóak a Duna televízión:

  • I. epizód, május 21.  (péntek) 13:20
  • II. epizód, május 22. (szombat) 13:40
  • III. epizód, május 23. (vasárnap) 13:25
  • IV. epizód, május 24. (hétfő) 13:20

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?