Elhunyt Bokor Imre népzenész, a Barozda Együttes tagja

Fotó forrása: Csíkszeredai Régizene FesztiválJúlius 14-én este elhunyt Bokor Imre, a Barozda Együttes tagja, az erdélyi táncházmozgalom egyik kulcsfontosságú alakja, közölte Facebook-oldalán a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelynek egyik alapítója volt.

Bokor Imre Gyimesközéplokon született, 1973-tól cselló- és hegedűtanár volt a csíkszeredai zeneiskolában, később a Művészeti Népiskolában. 1976 őszén Pávai Istvánnal, Simó Józseffel megalapították a Barozda együttest, egy évvel később csatlakozott hozzájuk Györfi Erzsébet énekes. A zenekar tíz évig dolgozott eredményesen Csíkszeredában, és meghatározó szerepet töltött be az erdélyi magyar táncházmozgalom elindításában, illetve az erdélyi magyar régizene népszerűsítésében. A Barozda együttes tette le a Csíkszeredai Régizene Fesztivál alapjait.

A fesztivál 1986-os betiltásakor a zenekar tagjai külföldre menekültek, Bokor Imre Svédországba költözött, ahol a helsingborgi Kleisthenes magániskola zenetanáraként dolgozott. A 2010-es évek végén többször koncertezett Erdélyben a Barozda tagjaival.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?