Cenzúrázzak Shakespeare-t Floridában, mert túl sok benne a szex

Az amerikai állam iskoláiban meg kell védeni a tanulókat a szexuális jellegű tartalmaktól, írja a hvg.hu.

A teljes színdarabok helyett csak a Shakespeare-művek részleteit tanítják majd a diákoknak a floridai iskolákban, hogy eleget tegyenek az új irányelveknek, amelyek a tantervben szereplő szexuális tartalmak korlátozására vonatkoznak. Ezeknek az irányelveknek esik áldozatul például a Rómeó és Júlia, amelyben utalások vannak arra, hogy a főszereplők házasság előtt létesítettek szexuális kapcsolatot, de sok más Shakespeare-darabban is találhatók szexuális töltetű szójátékok és célzások.Ford Madox Brown: Rómeó és Júlia | Fotó: Wikipedia

A Hillsborough megyei tankerület hangsúlyozta, hogy Shakespeare könyveit továbbra is ki lehet majd kölcsönözni az iskolák könyvtáraiból. Közölték azt is, hogy a tantervi útmutatókat az év során folyamatosan felülvizsgálják és finomítják, hogy igazodjanak az állami előírásokhoz és a hatályos jogszabályokhoz.

Florida republikánus irányítású törvényhozása Ron DeSantis kormányzó támogatásával több olyan törvényt is elfogadott, amelyhez az iskoláknak igazodniuk kell. Egy tavaly elfogadott törvény például megtiltotta a szexuális irányultságról vagy nemi identitásról szóló tantermi beszélgetéseket az alsó tagozaton. Idén más osztályokra is kiterjesztették a tiltást. Megakadályozták azt is, hogy a diákok és a tanárok a biológiai nemnek nem megfelelő, preferált névmásokat használjanak.

A republikánusok annak idején azt mondták, hogy a törvényjavaslat célja, hogy megvédje a gyerekeket a szexualizált tartalmaktól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?