Carla Simón katalán vidékről szóló filmje nyerte az Arany Medvét

Carla Simón katalán rendező Alcarràs című, spanyol-olasz koprodukcióban készített alkotását tüntették ki a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinálé) szerda esti díjkiosztóján.

Carla Simón új filmje ismét a spanyolországi Katalónia tartomány vidéki életét mutatja be, ezúttal egy család drámáján keresztül, amelynek földjét a kisajátítás fenyegeti, mert a barackfák helyére napelemtelepet terveznek a hatóságok.

Carla Simón másodszor szerepel a legrangosabb nemzetközi szemlék közé tartozó Berlinálén, és másodszor szerez díjat; 2017-ben a legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó különdíjával jutalmazták Estiu 1993 (1993 nyara) című munkájáért, amely egy árva kislányról szól.Carla Simón rendező (balra) az Arany Medve-díjjal a kezében | fotó: Agerpres/EPA

Az idei Berlinálé versenyfilmes mezőnyében a fődíj mellett majdnem minden más díjat is nők nyertek el. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Claire Denis kapta meg Avec amour et acharnement (Szeretettel és elszántsággal) című filmjéért, a mexikói-bolíviai Natalia López Gallardo pedig a zsűri különdíját – ugyancsak egy Ezüst Medvét – kapta meg Robe of gems (Drágaköves palást) című alkotásáért, első nagyjátékfilmjéért.

A legjobb főszereplőnek járó Ezüst Medvét ugyancsak nő, Meltem Kaptan – egy eddig főleg szórakoztató televíziós műsorok vezetőjeként ismert németországi török művész – nyerte el a Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (Rabiye Kurnaz George W. Bush ellen) című német versenyfilmben nyújtott alakításért.

A legjobb mellékszereplőnek járó díjat a Nana című indonéziai film egyik szereplője, Laura Basuki indonéziai modell és színésznő kapta meg. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medve is ebbe a sorba tartozik, a díjjal a német Laila Stielert, a Rabiye Kurnaz George W. Bush ellen forgatókönyvíróját tüntették ki.

Az M. Night Shyamalan vezette nemzetközi zsűri által kiosztott nyolc díjból csak kettőt kaptak férfiak. Hong Szangszu dél-koreai rendezőt a zsűri nagydíjával – egy Ezüst Medvével – jutalmazták a The Novelist's Film (A regényíró filmje) című munkájáért. A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvével Rithy Panh kambodzsai-francia rendező többi között gyurmafilmes jelenetekből álló esszéfilmjét, az Everything Will Be Ok-t (Minden rendben lesz) tüntették ki.

A díjkiosztót a koronavírus-járvány miatt a hagyományoktól eltérően nem a szemle utolsó napja előtti estén – egy szombat estén – tartották meg, jóval kevesebb vendéget hívtak meg a rendezvényre, és nem tartottak fogadást utána.

A járvány miatt az egész fesztivált szigorú korlátozásokkal rendezték meg, a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás nélkül például nem is lehet bejutni a vetítésekre, amelyeken minden második helyet üresen kell hagyni és FFP-2 minősítésű maszkot kell viselni.

A vasárnapig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?