Büszkeség és balítélet – Kritikapályázatot hirdet a Litera irodalmi portál

Büszkeség és balítélet címmel újra meghirdeti kritikapályázatát a Litera irodalmi portál. Ez alkalommal André Ferenc, Kácsor Zsolt, Rachel Cusk, Tóth Krisztina és Vida Gábor könyvéről várják az értő és érvelő kritikákat 2023. november 15-ig.

A Litera idén is meghirdeti a Büszkeség és balítélet című, kétfordulós kritikapályázatát. Körülbelül 5-8 ezer karakter terjedelmű, érvelő, értelmező, igényesen megformált kritikákat várnak az öt kijelölt mű valamelyikéről.

Fotók: Litera irodalmi portál Facebook oldala

Elsőként a csíkszeredai születésű André Ferenc legújabb verseskötetét ajánlják. A Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról 2023-ban jelent meg a Jelenkor kiadónál.

„A költő burjánzó költészete az itt és most kísérlete. Gyöngykagyló. Sokirányú próbálkozás, mely a mai magyar valóság és a költészet kapcsolatát térképezi fel: hogyan lehet a posztmodern iróniát túllépve, lekicsinylő kézlegyintés nélkül, mégis játékosan és halálkomoly humorral Madách-parafrázist írni, megidézni a bibliát, ezeréves magyar szövegemlékeket, népballadát vagy épp társadalmi jelenségeket? És hogyan lehet nem megalkudni? Mindezzel a költészet magját keresi. Mert szükség van a kagylóra és a kagyló testében a törmelékre ahhoz, hogy létrejöjjön a gyöngy”.

Simon Márton költő és műfordító így fogalmazott róla: André Ferenc olyan könnyedséggel és erővel egyesíti a lírai hagyomány igen távoli irányait, ahogy a hurrikán kap fel városokat, fenyveseket, ovis csoportot, üvegcserepet, éticsigát, Arany Jánost.”

Kácsor Zsolt Pokoljárás Bipoláriában – Egy mániás depressziós feljegyzései a Kalligram kiadónál jelent meg 2023-ban.

Regényem főhőse egy mániás depressziós ember, aki belefáradt a betegségével és önmagával évtizedek óta vívott harcba, ezért öngyilkosságra szánja el magát. Nincs mit tagadni rajta: az elbeszélő én magam vagyok. Ennek ellenére ez a könyv nem életrajz. A kerettörténet mindössze néhány órát ölel át: az öngyilkossági kísérletet közvetlenül megelőző időszakaszt. Egy emberi élet utolsónak hitt óráit írom le, azt az önpusztító lelki örvénylést, amely a megsemmisülés felé húz és taszít. E lélekroncsoló örvényben a meghalni kész ember képtelen arra, hogy az élete pozitív eseményeire koncentráljon, hiszen a halálspirál irtózatos ereje az emlékek közül kizárólag a negatívumokat sodorja a felszínre. Ez a magyarázata annak, hogy főhősöm az életét totális csődnek tartja. Ez a magyarázata annak is, hogy e könyv miért nem memoár: egy öngyilkosságra készülő, azaz beszűkült tudatállapotú ember a lélek sötétkamrájában nem tudja előhívni az élete boldog pillanatait” – fogalmazott művéről Kácsor Zsolt.

Rachel Cusk brit regényíró Vendégház című műve a Park kiadó gondozásában jelent meg 2022-ban.

A történet szerint egy középkorú nő, M. meghív egy híres művészt a távoli lápvidékre, a vendégházába, hogy ott alkosson. Nem hagyják nyugodni a férfi festményei, és abban bízik, a bennük megtalált művészi látásmód őt is közelebb viszi majd saját életének rejtélyéhez. Ám ahogy a hosszú, száraz nyár beköszönt, a férfi provokatív jelenléte maga is rejtélyessé válik M. számára, és felkavarja a visszavonultan élő család nyugalmát. Rachel Cusk új könyve a bezáródás regénye – a női sorsról és a férfikiváltságokról, az emberi kapcsolatok geometriájáról és az életünket átszövő erkölcsi kérdésekről gondolkodtat el. És emlékeztet arra, hogy a művészet kockázatos játék - amennyire felemelő, éppannyira romboló is lehet.”

Tóth Krisztina Ahonnan látni az eget – Új történetek napjainkról 2023-ban jelent meg a Magvető kiadónál. 

Az írónő új kötete az elmúlt években született elbeszéléseit és tárcanovelláit tartalmazza – egy repülő légörvénybe kerül, egy idős asszony a gyógytornásznál felejti a karóráját, és többé nem lehet elérni, egy nő ellop egy piros kabátot a céges buliban, valaki nem találja a szemüvegét, rejtélyes üzenet érkezik, hogy meg kell etetni egy ismeretlen kutyát. Az Ahonnan látni az eget a jelenről szól, a velünk, körülöttünk élő emberek életének egy-egy hétköznapi epizódját emeli ki és mutatja meg: az olvasó pedig hol a háttérben meghúzódó válságokat, tragédiákat, hol pedig a mindennapi abszurditást, a felszabadult nevetést viszi magával belőlük. Tóth Krisztina kis történeteink nagy mestere – éleslátása, humora, finom megfigyelései méltán teszik napjaink egyik legjobb írójává.”

Vida Gábor író, szerkesztő, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője.A Senkiháza – Erdélyi lektűr című legújabb műve a Magvető kiadónál jelent meg 2023-ban.

1936 nyarán fiatal mérnök érkezik Bukarestből az erdélyi kisvárosba, hogy megnézze a legkisebb Ganz-vízturbinát, és próbára tegye szerencséjét. A papírjai rendben vannak, a lelke nincs, a turbinával is gond van. Kalagor Máté, akit Matei Călugărunak is hívnak, le akar telepedni, bár nincs könnyű dolga. Vele együtt ismerjük meg a helyet: a politikai elitet, a városka polgárságát, a csodabogarakat, a román rendőrt, a zsidó szatócsot, a német fényképészt, és a százados juharfát a főtéren. A zárt mikrokozmosz fölött átgázol a történelem: királyi diktatúra, vasgárda, kis magyar világ, háború, szovjet bevonulás. És ha mindez nem volna elég, ott van még a mérnökember számára is legnagyobb rejtély, a szerelem. A nagy sikerű Egy dadogás történetéhez hasonlóan Vida Gábor új regénye is eddig ismeretlen látószögből, ironikus lendülettel beszél el azonosságokról és különbségekről egy jellegzetes 20. századi, közép-kelet-európai históriát, amely félig magyar és félig román, de leginkább, amint azt az alcím is jelzi: egészen erdélyi.”

A kritikák beküldési határideje 2023. November 15. A pályaműveket a Látó irodalmi portál szerkesztősége bírálja el legkésőbb decemberben, és kiválasztja könyvenként a két legjobb írást, melyeket hetente közölni fog.

Ez után meghirdetik a pályázat második fordulóját, ahol újabb négy-öt könyvet kínálnak fel kritikára. Két fordulóban, fél éven át tart így a küzdelem, a második forduló zárásaként kihirdetik a végeredményt.

Kikötések:

A pályázó nem pályázhat már megjelent írással. (Publikációnak számít minden internetes megjelenés is.)

Határidőn túl érkezett pályázatokat nem fogadnak el.

A pályaműveket a litera@litera.hu e-mial címre várják, a level tárgyában fel kell tüntetni, hogy KRITIKAPÁLYÁZAT.

A beérkező pályaművek olvashatóak lesznek A Litera kritikapályázata című Facebook-oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?