Bezár a kolozsvári Ecsetgyár kortárs művészeti központ

13 év tevékenység után bezár a kolozsvári Ecsetgyár független kulturális- és kortárs művészeti központ, jelentették be hétvégén.

A 2009-ben, Kolozsvár Mărăști-negyedében, az egykori ecsetgyárban nyílt központ volt Románia első multidiszciplináris kortárs művészeti projektje, amelynek keretében vizuális- és előadóművészek, kulturális menedzserek, civilszervezetek működtek közre és dolgoztak ki kulturális programokat és stratégiákat a helyi, a regionális és a nemzetközi közönség számára, emlékeztet a Facebookon közzétett búcsúközlemény. Az Ecsetgyár 2019-ben költözött el eredeti székhelyéről az időközben megnőtt bérlési költségek miatt, és alkotókat befogadó tér helyett a társadalmi párbeszéd platformjaként, szakértői hálózatként kívánt működni. Az Ecsetgyár 2020-ban elnyerte az AFCN „Kitartás a kultúrában”-díját.

„Az Ecsetgyár bezárása kudarc. Az Ecsetgyár közösségének közös kudarca, mivel nem sikerült életben tartani a hálózatot a közös fizikai téren túl, de a helyi és országos hatóságok kudarca is, akik nem ismerik fel a közösségi kulturális javakat, és nem támogatják hosszú távon azokat, akik közreműködnek ennek termelésében; ugyanakkor a kisebb-nagyobb nemzetközi partnerek kudarca is, akik szintén elmulasztják hosszú távon támogatni azokat a projekteket, tevékenységeket, szervezeteket és művészeket, amelyek nem fordíthatóak rögtön profitra vagy nem irányulnak a fesztivál- és szórakoztatóipar felé” – fogalmaztak a közleményben.

A szövegben a független kulturális szcéna nehéz helyzetére is kitértek. Mint írták, a közintézmények jó része „irreleváns”, a független kulturális intézmények pedig rosszul fizetett munkával és sok önkizsákmányolással működnek. Tervezhetőség, törvénymódosítások és jelentősen nagyobb költségvetés nélkül a közösségek „kulturális elsivatagosodásának” leszünk szemtanúi, írták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?