Bejárható a felújított Székely Nemzeti Múzeum

Sepsiszentgyörgyön két művelődési intézmény csatlakozik szombaton a Múzeumok Éjszakája mozgalomhoz. A felújított Székely Nemzeti Múzeum új kiállítással és épületbejárással várja látogatóit. Az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) kiállításmegnyitóval, műhelyfoglalkozással, tárlatvezetéssel és élőzenével csábítja a kultúra fogyasztókat. 

A sepsiszentgyörgyi múzeum és a művészeti központ is a magyarországi múzeumok gyakorlatához igazodva a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton, 2023. június 24-én tartja a Múzeumok Éjszakáját, nem májusban, ahogyan azt a romániai múzeumok szervezték.

A Székely Nemzeti Múzeum szombaton 19 órától a színek és fények jegyében szervezi meg hagyományos családi napját, a Múzeumok Éjszakáját. A legnagyobb székelyföldi magyar közgyűjtemény az ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábasházban 19 órától Árnyalatok címmel nyitja meg az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett tárlatát, ahol a növényi színek teljes palettájában gyönyörködhet a látogató. Bemutatnak növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, írott tojásokat is. Közreműködik: Dombi Rózsa, a Háromszék Táncegyüttes tagja. Ezt követően a résztvevők kipróbálhatják a növényi festés fortélyait. A Lábasház szombaton 21 óráig tart nyitva.

A Székely Nemzeti Múzeum szombaton 20 órától a frissen felújított, Kós Károly által tervezett főépületbe várja az előre regisztrált látogatókat, akik az esti fénykavalkádban felfedezhetik a még üresen álló, de így is lenyűgöző múzeumi tereket. Kelemen Kálmán történész, Sántha Imre Géza művészettörténész és Boér Hunor könyvtáros vezeti körbe a látogatókat. Az ingyenes tárlatvezetésére péntekig jelentkezhetnek az érdeklődők a barthazonga.sznm@gmail.com címen.

Fotó: Kocsis B. JánosSzombaton 21 órától szintén a Székely Nemzeti Múzeum főépületében Hlavathy Zsófia és Török Áron építészek beszélgetnek a Kós-épület felújításának kihívásairól, 22.00 órától pedig Kotér Vilmos képzőművész bemutatja az intézmény új arculatát. Ezekre az előadásokra nem szükséges regisztráció és a belépés ingyenes.

Képzőművészet és zene az Erdélyi Művészeti Központban

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) város központi székhelyén szombaton, a Múzeumok Éjszakája alkalmából kiállításmegnyitóval, műhelyfoglalkozással, tárlatvezetéssel és élőzenével várják a látogatókat.

A földszinti kiállítótérben 18 órakor nyílik Ady József grafikus és festőművész kiállítása. Szombaton 20 órától Ütő Gusztáv képzőművész, a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Tanszéke sepsiszentgyörgyi tagozatának vezetője tart műhelyfoglalkozást a Pittner Olivér festőművész életművét bemutató kiállításban. A műhelymunka résztvevői különböző festészeti és grafikai technikákkal hozhatják létre saját, személyes fa-ábrázolásaikat. A foglalkozásra harminc személyt fogadnak. Bár előzetes bejelentkezés nem kötelező, viszont előnyt élveznek azok, akik ezt megteszik az emuksepsi@gmail.com e-mail címen.

Szombaton 21.30-tól Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, valamint Novotny Tihamér és Baab József (Bumbi), Ady József kortársai és barátai, tartanak személyes hangvételű tárlatvezetést. Ezt követően éjfélig szabadon megtekinthetőek az Erdélyi Művészeti Központ tárlatai. 23 órától a zenei aláfestést a Ráduly Zsófia (hegedű) és Szőcs Botond (zongora) alkotta duó biztosítja. Az eseményekre a belépés ingyenes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?